Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Mε κέρδη 0,8% στη συνεδρίαση – Τρίτη εβδομάδα απωλειών

Ευρωπαϊκές αγορές: Mε κέρδη 0,8% στη συνεδρίαση – Τρίτη εβδομάδα απωλειών

Mε άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο τέλος μίας ταραχώδους εβδομάδας, παρότι στο πενθήμερο κατέγραψαν απώλειες. Τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την αγορά εργασίας δείχνουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ωθώντας ξανά σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,8%, παρουσιάζοντας ωστόσο πτώση στο πενθήμερο για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. Ο δείκτης άγγιξε χαμηλό εξαμήνου στην αρχή της εβδομάδας καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ επέστρεψαν σε υψηλά πολλών ετών μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς άγγιξε υψηλό 16ετίας, ενώ άνοδο κατέγραψαν και οι αποδόσεις του ευρώ αμέσως μετά τα στοιχεία. 

«Η αγορά εργασίας ενισχύει την άποψη ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι πλέον προεξοφλημένο από την αγορά», ανέφερε ο Αντρέα Τσιτσιόνε, επικεφαλής έρευνας της TS Lombard. 

Με κέρδη έκλεισαν και οι περισσότεροι κλάδοι. Την άνοδο καθοδήγησε ο κλάδος λιανεμπορίου με κέρδη 2,3% καθώς η μετοχή της Zalando ενισχύθηκε περισσότερο από 6%, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές σε χαμηλότερη τιμή με την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου θα αποδειχθούν ανθεκτικά. 

Ο κλάδος τεχνολογίας ενισχύθηκε περίπου 2%. Ωστόσο, ο κλάδος τροφίμων και αναψυκτικών υποχώρησε 1,8%, με τη μετοχή της Nestle να καταγράφει απώλειες άνω του 2%, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν το δυνητικό αντίκτυπο του φαρμάρκου κατά της παχυσαρκίας Wegovy της Novo Nordisk και πώς αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες για τρόφιμα. 

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,06% στις 15.229 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,88% στις 7.060 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 7.494 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,16%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,85%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News