Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 17:51
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Νέα πτώση με εβδομαδιαίες απώλειες σχεδόν 6%

ΧΑ: Νέα πτώση με εβδομαδιαίες απώλειες σχεδόν 6%

Νέα σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση με την αγορά να υποχωρεί κάτω και από τα επίπεδα των 1.140 μονάδων. Για μία ακόμη συνεδρίαση, η αρχική ανοδική κίνηση ήταν μικρή σε διάρκεια και ένταση και αποτέλεσε «ανοδική παγίδα», καθώς στη συνέχεια επικράτησαν και πάλι οι πωλητές οδηγώντας την αγορά σε σημαντική υποχώρηση με περιορισμένο όμως τον τζίρο.

Η εύθραυστη ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών, συμπίπτει με έναν νέο κύκλο ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές καθώς σήμερα προκάλεσαν εκ νέου ανησυχία τα στοιχεία για τις αυξημένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ με τους αναλυτές να προβλέπουν πλέον μια ακόμη επιτοκιακή αύξηση από τη Fed. Τα στοιχεία ψαλίδισαν τα κέρδη που είχαν καταγραφεί νωρίτερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η Wall Street άνοιξε με νέες απώλειες. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε γενναίες αγοραστικές πρωτοβουλίες από ξένους κωδικούς, οι οποίοι έχουν τα δικά τους «ζητήματα» εν μέσω ομοβροντίας bear market στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων και μετοχών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.136,93 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,48%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου 2023 (1.132,34 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.163,80 μονάδες (+0,85%) και κατώτερη τιμή στις 1.135,32 μονάδες (-1,62%). Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 5,99%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 22,28%. 

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 84,16 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 23.349.688 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,59%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,57%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με νέες απώλειες 1,39% στις 881,93 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+2,42%), της ΕΥΔΑΠ (+1,82%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,16%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-3,53%), της Coca Cola HBC (-3,42%), της ΔΕΗ (-3,14%), της Eurobank (-3,12%), των ΕΛΠΕ (-2,61%) και του ΟΤΕ (-2,50%).

Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-3,78%), των Τροφίμων (-3,36%) και των Τηλεπικοινωνιών (-2,51%). 

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 5.699.760 και 5.276.555 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 14,08 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 6,98 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 19 μετοχές, 82 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές.

Η «αδυναμία» του ΧΑ συνεχίζεται παρά τις θετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία. Η Bank of America διαπίστωσε, μετά από επίσκεψή της στην Αθήνα, ότι οι υπερ-αποδόσεις είναι το «new normal» της Ελλάδας. Οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου περιμένουν ανάπτυξη 2,1% φέτος, 1% το 2024 και 1,7% το 2025, όμως τονίζουν ότι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. «Χωρίς ένα συνεπές μονοπάτι μεταρρυθμίσεων και ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες, αμφιβάλλουμε ότι μια υψηλότερη τροχιά ανάπτυξης (με καλές δημοσιονομικές προοπτικές) μπορεί να διατηρηθεί», επισημαίνουν.

Ειδικότερα, η Bank of America προβλέπει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, καθώς ανακάμπτει από την κρίση χρέους, είναι λιγότερο ευαίσθητη στις αυξήσεις των επιτοκίων λόγω  της μεγάλης μείωσης του δανεισμού την περασμένη δεκαετία, διαθέτει πολιτική σταθερότητα, εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και πετυχαίνει ισχυρές επιδόσεις στον τουρισμό.

Παράλληλα, η DBRS εκτιμά ότι η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρωθεί ομαλά, λόγω και της σημαντικής βελτίωσης των πιστωτικών θεμελιωδών του κλάδου. Η εκ νέου ιδιωτικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα είναι επωφελής για την χώρα, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ρευστότητα στις αγορές και παρέχοντας ευκαιρίες για την προσέλκυση επενδύσεων, τονίζουν οι αναλυτές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Στο κόκκινο μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας

BofA: Η Ελλάδα υπεραποδίδει – Το στοίχημα είναι η ανταγωνιστικότητα

DBRS: Ομαλά θα κυλήσει η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες – Θα εισπράξει 3,1 δισ. ευρώ

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News