Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 16:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ο χρυσός έχασε τη λάμψη του – Σε χαμηλά εξαμήνου οι τιμές

Ο χρυσός έχασε τη λάμψη του – Σε χαμηλά εξαμήνου οι τιμές

Σκληρό ανταγωνισμό δέχεται ο χρυσός, ο οποίος θεωρείτο ανέκαθεν ασφαλές «καταφύγιο» για τον επενδυτικό κόσμο.

Τα προθεσμιακά Δεκεμβρίου του πολύτιμου μετάλλου κάνουν βουτιά αυτή την εβδομάδα, με την τιμή να κυμαίνεται σήμερα περίπου στα 1.830 δολάρια η ουγγιά, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Από την αρχή του καλοκαιριού η τιμή υποχωρεί σταδιακά, αλλά φαίνεται πως η πτώση επιταχύνθηκε από τη Δευτέρα με το ράλι στη διεθνή αγορά κρατικών ομολόγων και στο αμερικανικό δολάριο.

Γενικά, οι επενδυτές τείνουν να προτιμούν τα κρατικά ομόλογα έναντι του χρυσού όταν οι αποδόσεις είναι υψηλές, ενώ με την άνοδο του δολαρίου η αγορά χρυσού γίνεται ακριβότερη για τους ξένους επενδυτές.

Στην αρχή του έτους η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε κοντά σε ιστορικό υψηλό, καθώς μετά την κατάρρευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών και την επιτάχυνση του πληθωρισμού διεθνώς οι επενδυτές έσπευσαν να βρουν καταφύγιο από την αναστάτωση που επικρατούσε στα χρηματιστήρια. Επίσης προέβλεπαν ότι η τραπεζική κρίση θα υποχρέωνε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αλλάξει την προδιαγεγραμμένη νομισματική πολιτική της.

Έκτοτε, ο τραπεζικός τομέας σταθεροποιήθηκε και η αμερικανική αγορά και οικονομία επέδειξαν ανθεκτικότητα παρά τον πρωτοφανή κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων που ακολούθησε η Fed. Τον Σεπτέμβριο, η Τράπεζα δήλωσε ότι θα γίνει μια ακόμη αύξηση στο κόστος δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους και ύστερα τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο μέσα στο 2024. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου εκτινάχθηκαν σε υψηλό δεκαετίας και πυροδοτήθηκε ράλι στο δολάριο.

Μεγάλο ήταν το πλήγμα για τον χρυσό και για τις μετοχές των εταιρειών πολύτιμων μετάλλων. Ενδεικτικά, ο επικεφαλής επενδύσεων της συμβουλευτικής Telemus, Matt Dmytryszyn, αναμένει πως οι τιμές του χρυσού θα κυμανθούν μεταξύ 1.700 και 1.900 δολαρίων το επόμενο εξάμηνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Στα 15.000 δολάρια η είσοδος στο «Νταβός της Ερήμου» – Εκτινάχθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον

Οι 6 Έλληνες που ζουν το Αμερικανικό Όνειρο – Μπήκαν στη λίστα του Forbes

Ackman: Φρενάρει η οικονομία των ΗΠΑ – Η Fed τελείωσε με τις αυξήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News