Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 12:24
ΑΓΟΡΕΣ

Τι συμβαίνει στα ομόλογα: Ανάμεσα στα χειρότερα κραχ της ιστορίας

Τι συμβαίνει στα ομόλογα: Ανάμεσα στα χειρότερα κραχ της ιστορίας

Σε ένα από τα μεγαλύτερα κραχ όλων των εποχών εξελίσσεται το sell-off στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, που εκτινάσσει τις αποδόσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι απώλειες των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με ωρίμανση άνω των 10 ετών έχουν φτάσει στο 46% από τον Μάρτιο του 2020, ενώ το αμερικανικό 30ετές έχει χάσει 53%.

Οι απώλειες αυτές θυμίζουν τα χειρότερα χρηματιστηριακά κραχ της πρόσφατης ιστορίας, σημειώνει το Business Insider, καθώς οι μετοχές έχασαν το 49% της αξίας τους μετά το σκάσιμο της φούσκας του dot com και το 57% κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα κραχ και στην ιστορία των ομολόγων, με απώλειες διπλάσιες από εκείνες που καταγράφηκαν το 1981, όταν η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς πλησίασε το 16%. Εκείνο το κραχ των ομολόγων είχε προκληθεί όταν ο τότε πρόεδρος της Federal Reserve, Paul Volcker, προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό ανεβάζοντας τα επιτόκια σχεδόν στο 20%.

Ενώ τα επιτόκια παραμένουν πολύ χαμηλότερα σήμερα, η επιθετική στροφή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ προς μία πιο σφικτή νομισματική πολιτική μετά την πανδημία έχει προκαλέσει παρόμοια αναταραχή στην αγορά ομολόγων. Οι traders πουλάνε καθώς ανησυχούν για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, ενώ οι αθρόες ομολογιακές εκδόσεις της χρονιάς επίσης πιέζουν τις τιμές.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων επιτοκίων έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, με εκείνη του 30ετούς τίτλου να ξεπερνά το φράγμα του 5% για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι και το 10ετές οδεύει προς αυτά τα επίπεδα, καθώς η απόδοση του διαμορφώνεται γύρω στο 4,7%.  

Γνωστές προσωπικότητες της αγοράς, όπως ο Bill Ackman, ο Ray Dalio και ο Bill Gross βλέπουν την απόδοση του 10ετούς στο 5% σύντομα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Societe Generale: Το κακό σενάριο γίνεται πραγματικότητα στις αγορές – Κίνδυνος χρεοκοπιών;

UBS: Πώς να επενδύσετε τώρα στις αγορές

Barclays: Μόνο μια κατάρρευση των μετοχών μπορεί να σώσει την αγορά ομολόγων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News