Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 11:17
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συγκρατημένη άνοδος χωρίς τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συγκρατημένη άνοδος χωρίς τζίρο

Ανακάμπτουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, με την αγορά να κινείται πάνω από τις 1.160 μονάδες χωρίς όμως δυναμική όπως αποδεικνύει ο περιορισμένος τζίρο και ενώ αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές κινούνται στο κόκκινο. Την ίδια ώρα, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται συγκρατημένα ανοδικά, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην έκθεση για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ εν μέσω φόβων ότι εάν αποδειχθεί ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, τότε η Fed θα παρατείνει τη νομισματική σύσφιγξη.

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.161,07 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,61% με την αξία των συναλλαγών στα 4,87 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+2,55%), της Τέρνα Ενεργειακή (+2,44%), της Aegean Airlines (+2,17%), της Εθνικής (+1,69%) και της Alpha Bank (+1,22%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-1,43%), της Viohalco (-0,84%) και της Σαράντης (-0,55%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+1,47%) και των Τραπεζών (+1,20%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-1,71%) και των Τροφίμων (-1,41%). Ανοδικά κινούνται 54 μετοχές, 12 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Η Axia Research σε έκθεσή της απέδωσε την ισχυρή διόρθωση που έχουν σημειώσει οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα, παρασύροντας και την αγορά γενικότερα προς τα κάτω, στο ότι οι επενδυτές έχουν αυτή τη στιγμή αρκετές εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, ενώ στην ουσία αγνοούν πολλούς θετικούς καταλύτες.

Οι συζητήσεις που είχε η ίδια με επενδυτές έδειξαν ότι υπάρχουν πολλές «παρανοήσεις», όπως ότι τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα κορυφώθηκαν και θα μειωθούν γρήγορα, ότι η πτώση στις χορηγήσεις δανείων θα επιμείνει, ότι το κόστος κινδύνου και ο σχηματισμός NPEs μπορεί να αυξηθούν λόγω των φυσικών καταστροφών και των υψηλότερων επιτοκίων, και ότι διαθέσεις των ποσοστών του ΤΧΣ αποτελούν «βαρίδι».

Ταυτόχρονα, κατά την άποψη της, η αγορά επιλέγει να αγνοήσει αρκετούς διαρθρωτικούς θετικούς παράγοντες, όπως: η πολιτική σταθερότητα και οι νέοι επενδυτές που θα έρθουν μετά την επενδυτική βαθμίδα, οι ισχυρές εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ, η θετική έκπληξη από το μέτωπο των προμηθειών και ο αντίκτυπος από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, κατά την άποψή της, η αποεπένδυση του ΤΧΣ δεν είναι βάρος, αλλά καταλύτης, καθώς θα φέρει περισσότερους επενδυτές με μεγαλύτερη ρευστότητα.

Η Axia αναμένει ότι τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου θα καθησυχάσουν τους επενδυτές και επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγοράς» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Παρά τη βουτιά, προσθέτει, εξακολουθούν να έχουν καλύτερη απόδοση από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη κατά 29% από τις αρχές του έτους, ενώ πλέον τα ανοδικά περιθώρια (που κυμαίνονται μεταξύ 40%-60%) είναι πιο έντονα, καθιστώντας το σημείο εισόδου για τους επενδυτές πιο ελκυστικό.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιφυλακτική άνοδος για δεύτερη ημέρα

Scope: Εφιαλτικά σενάρια για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα – Η περίπτωση της Αττικής

Axia: Νέες τιμές – στόχοι για τις τράπεζες – Πού αποδίδει τη βουτιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News