Business & Finance Πέμπτη 5/10/2023, 21:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Υποχώρησαν οι αποδόσεις – Η αγορά περιμένει «αρνητικά» στοιχεία

Ομόλογα: Υποχώρησαν οι αποδόσεις – Η αγορά περιμένει «αρνητικά» στοιχεία

Αποκλιμάκωση παρουσίασε σήμερα το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, μετά από τη διακοπή του sell off που σάρωσε τις αγορές κρατικών ομολόγων την Τετάρτη, με τους συναλλασσομένους να αναμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. 

Η προσοχή όλων επικεντρώνεται στα στοιχεία για την απασχόληση αύριο Παρασκευή, τα οποία θα δώσουν κάποιες ενδείξεις για το εάν η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και εν τέλει ωθήσει την Φέντεραλ Ριζέρβ σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,88%, αφού την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση είχε αγγίξει το 3,024% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011. 

«Τα αυριανά στοιχεία για την απασχόληση ενδεχομένως να πυροδοτήσουν ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα, είναι πολύ πιθανόν οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών να επαναλάβουν τις ανοδικές πιέσεις, καθώς αναμένεται μεγάλη προσφορά σε νέα διετή, 10ετή και 30ετή ομόλογα», όπως αναφέρει η Αλτέα Σπινόζα της Saxo Bank. 

H διαφορά απόδοσης μεταξύ διετών και 10ετών γερμανικών κυμάνθηκε στις -24,8 μονάδες βάσης, αφού την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση άγγιξε τις 20,9 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Μαρτίου. Η αντιστροφή της καμπύλης, συνήθως αξιόπιστος δείκτης μελλοντικής ύφεσης, σημαίνει ότι οι αγορές προεξοφλούν γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. 

Αναλυτές της Deutsche Bank επισημαίνουν ότι «η ανάκαμψη των τιμών των κρατικών ομολόγων αποδίδεται στα αρνητικά στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης, οπότε και μάζεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις. Συνεπώς, η επιστροφή των αρνητικών στοιχείων είναι θετική έκβαση»

Η απόδοση του γερμανικού διετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 3,13%. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έχει αυξηθεί κατά 44 μονάδες βάσης, ενώ του διεοτύς κατά 20 μονάδες βάσης. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε οριακά στο 4,89% αφού την Τετάρτη ξεπέρασε το φράγμα του 5%. Ωστόσο, το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών άγγιξε ξανά σήμερα τις 200,2 μονάδες βάσης, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η απόδοση του 10ετούς έχει αυξηθεί κατά 70 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις μάζεψαν αρκετά, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 128 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,33% με το spread στις 147 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκαν στο 3,79%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News