Business & Finance Πέμπτη 5/10/2023, 20:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ήπια κέρδη μετά από τριήμερο sell off

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ήπια κέρδη μετά από τριήμερο sell off

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές τη σημερινή συνεδρίαση, μετά από ένα τριήμερο sell off, καθώς τόσο οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων όσο και των γερμανικών υποχώρησαν. Την ίδια στιγμή, η πτώση των τιμών πετρελαίου ώθησε σε άνοδο τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. 

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3% αφού άγγιξε ξανά χαμηλό εξαμήνου την Τετάρτη. 

Οι αποδόσεις των μακρινών αμερικανικών κρατικών ομολόγων υπαναχώρησαν από τα υψηλά 16 ετών της Πέμπτης, εν αναμονή των ιδιαίτερα σημαντικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο που δημοσιοποιούνται αύριο Παρασκευή. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν διάφορες ενδείξεις και στοιχεία για να διαπιστώσουν εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ αυξήσει ξανά τα επιτόκια το Νοέμβριο. Οι πιθανότητες για μία τέτοια κίνηση κυμαίνονται στο 21,6%. 

«Η ανησυχία είναι ότι θα διολισθήσουμε σε ύφεση έως κάποιο βαθμό, ανεξαρτήτως από το τι θα κάνουν το επόμενο διάστημα οι κεντρικές τράπεζες. Οι υψηλές αποδόσεις και οι τιμές πετρελαίου εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντες που θα μας εμποδίσουν να αποφύγουν την ύφεση», αναφέρει ο Κρις Μποσάμπ, αναλυτής της IG Group. 

Στην αποσυμπίεση της αγοράς μετοχών συνέβαλε και η πτώση των τιμών πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της ζήτησης οι οποίες επισκίασαν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να συνεχίσει τις μειώσεις στην παραγωγή του. 

 

Ο δείκτης πετρελαίου και φυσικού αερίου παρέμεινε στάσιμος, ενώ ο επιμέρους δείκτες ταξιδίων και ψυχαγωγίας ενισχύθηκε 1,5% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια δύο μηνών, καθώς η μείωση των τιμών πετρελαίου θα περιορίσει και το κόστος καυσίμων για αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να βρουν στήριγμα και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. 

Η Air France KLM ενισχύθηκε 3,8%, ενώ η IAG, ιδιοκτήτης της British Airways σημείωσε άνοδο 2,5%.  

Αντίθετα, η μετοχή της Alstom υπέστη βουτιά 37,6% υποχωρώντας σε χαμηλό 18 ετών, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν 3 δισ.ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της, από τη στιγμή που ο γαλλικός κολοσσός κατασκευής τρένων προειδοποίησε ότι η ροή ρευστού θα είναι αρνητική λόγω καθυστερήσεων παράδοσης παραγγελιών. 

Βουτιά 11,45% σημείωσε και η μετοχή της Puma καθώς η εταιρεία έκρουσε καμπανάκι ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου μπορεί να μην ανταποκριθούν στις προβλέψεις των αναλυτών, εξαιτίας του αντίκτυπου από το ισχυρότερο ευρώ έναντι του δολαρίου. 

Από τα επιμέρους χρηματιστήρια, o γερμανικός DAX  έχασε 0,20% της αξίας του, στις 15.070,22 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,02%, στις 6.998,25 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,53%, στις 7.451,54 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,20%, στις 27.490,81 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,60%, στις 9.157,70 μονάδες.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News