Business & Finance Πέμπτη 5/10/2023, 18:15
ΑΓΟΡΕΣ

Axia: Νέες τιμές – στόχοι για τις τράπεζες – Πού αποδίδει τη βουτιά

Axia: Νέες τιμές – στόχοι για τις τράπεζες – Πού αποδίδει τη βουτιά

Υπερβολική χαρακτηρίζει την πρόσφατη διορθωτική βουτιά στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η Axia, ενώ αναφέρεται στις εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι επενδυτές σχετικά με τις προοπτικές τους.  

Η Axia επαναλαμβάνει τις συστάσεις buy για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η πρόσφατη υποχώρηση καθιστά τις τιμές εισόδου πιο ελκυστικές, ενώ οι νέες τιμές στόχοι που θέτει είναι για την Αlpha Bank στα 2,0 ευρώ (αμετάβλητη), για την Eurobank στα 2,3 ευρώ (από 2,4 ευρώ πριν), για την Εθνική Τράπεζα στα 7,4 ευρώ (από 7,2 ευρώ) και για ην Τράπεζα Πειραιώς στα 3,7 ευρώ (από 3,4 ευρώ).

Από τα τέλη Ιουλίου, μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει σημαντικά, περίπου 20%. Η χρονική στιγμή αυτής της αδυναμίας έρχεται σε μία στιγμή που χώρα εξασφάλισε άλλα τέσσερα χρόνια φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης, επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια από τη DBRS.

Η σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών μετά την εξαιρετική απόδοση του α’ εξαμήνου (-20% από τα υψηλά τους επίπεδα σε ετήσια βάση) οφείλεται: 1) στο μέτριο επενδυτικό κλίμα, 2) στην αρνητική ειδησεογραφία σχετικά με τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα και 3) το κλείδωμα κερδών από τους επενδυτές.

Επιπλέον, η αγορά επιλέγει να αγνοήσει αρκετούς θετικούς διαρθρωτικούς παράγοντες, όπως: α) η εξασφαλισμένη πολιτική σταθερότητα με φιλοεπενδυτική κατεύθυνση, β) η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα που ενισχύει την επενδυτική βάση, γ) τα πρόσθετα κεφάλαια από RRF που θα κινητοποιήσουν περαιτέρω την οικονομία, δ) την αναπτυξιακή δυναμική που συνεχίζει να υπερβαίνει σημαντικά του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ε) οι αυξανόμενες χρεώσεις και προμήθειες (συμπεριλαμβανομένων των asset management, IB και bancassurance) που αρχίζουν να αποδίδουν και στ) η ικανότητα των εγχώριων τραπεζών να χρησιμοποιούν το πλεονάζον κεφάλαιο με αποτελεσματικό τρόπο.

Όπως αναφέρει η AXIA, από τα τέλη Ιουλίου, μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει σημαντικά, κατά 20% περίπου. Η χρονική στιγμή αυτής της αδυναμίας έρχεται σε μία στιγμή που η χώρα εξασφάλισε άλλα τέσσερα χρόνια πολιτική σταθερότητα με φιλοεπενδυτική κατεύθυνση και την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια από τη DBRS. Η σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών μετά την εξαιρετική απόδοση του πρώτου εξαμήνου (-20% από τα υψηλά τους επίπεδα σε ετήσια βάση) οφείλεται: 1) στο μέτριο παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα, 2) στην αρνητική ειδησεογραφία σχετικά με τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα και 3) το «κλείδωμα» κερδών από τους επενδυτές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΒΜΙ (Fitch): Το ρίσκο αυξάνεται στην περιφέρεια – Βαρίδι τα χρέη του Covid

ΧΑ: Μετά την επενδυτική βαθμίδα, πλώρη για τις ανεπτυγμένες αγορές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News