Business & Finance Πέμπτη 5/10/2023, 13:25
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εντείνονται οι πιέσεις με αιχμή τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εντείνονται οι πιέσεις με αιχμή τις τράπεζες

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς επανέρχονται οι πιέσεις, με επίκεντρο τις ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές μετά το χθεσινό άλμα κατά 3,44%, ενώ μεικτά πρόσημα καταγράφονται στις ευρωαγορές. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.156,8 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,14% με την αξία των συναλλαγών στα 23,4 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,33% στις 891,15 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ(+1,11%), του ΟΠΑΠ (+0,79%) και της ΕΥΔΑΠ (+0,55%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-3,58%), της Eurobank (-3,05%), της Πειραιώς (-2,58%) και της Motor Oil (-2,54%).

Πέραν του δείκτη των Τραπεζών, μεγάλη πτώση καταγράφει και ο δείκτης του Πετρελαιου με άνω του 2%, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών και του Εμπορίου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε χθες να κινηθεί υψηλότερα των 1.170 μονάδων, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των εκτιμήσεων ότι τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών είναι εδώ για να μείνουν.

Αλλωστε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός. «Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια θα είναι σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρειαστεί», όπως τόνισε σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη, σε συνέδριο για τη νομισματική πολιτική.

Η έλλειψη ενός ισχυρού καταλύτη σε συνδυασμό με το δύσκολο διεθνές κλίμα αλλά και τις ρευστοποιήσεις που προκαλούν η αναμονή της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες και η αναβάθμιση της Ελλάδας –η οποία και απομακρύνει τα χαρτοφυλάκια που «κοιτούν» τις μη investment grade χώρες– διατηρούν την επιφυλακτικότητα στην αγορά.

Την ίδια ώρα, μικρές μεταβολές καταγράφονται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν από τα υψηλά πολλών ετών με φόντο τα ασθενή στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που φούντωσαν το αισιόδοξο σενάριο της σταδιακής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Fed.

O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,25%, έχοντας κλείσει χθες σε χαμηλό έξι μηνών. Μικρά κέρδη 0,37% εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100, έπειτα από τρεις συναπτές συνεδριάσεις πτώσης. Ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες μικρότερες του 0,1%, όπως αντίστοιχα κινείται και ο γαλλικός CAC 40.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Barclays: Μόνο μια κατάρρευση των μετοχών μπορεί να σώσει την αγορά ομολόγων

Στην τελική ευθεία για είσοδο στο χρηματιστήριο η Trade Estates

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News