Business & Finance Πέμπτη 5/10/2023, 11:21
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποίηση στις 1.170 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποίηση στις 1.170 μονάδες

Περιορισμένες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ήπιας αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων από τα υψηλά 16 ετών.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.171,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,18% με την αξία των συναλλαγών στα 8 εκατ. ευρώ. Μετά τη χθεσινή δυναμική ανάκαμψη, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,48% στις 907.66 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+2,37%), της Μυτιληναίος (+1,63%), της Σαράντης (+1,09%) και της Elvalhalcor (+1,07%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-1,43%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,09%), της Quest Συμμετοχών (-1,13%) και της Eurobank (-0,90%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+1,67%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,42%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (+1,17%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-0,51%) και του Πετρελαίου (-0,32%).

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε χθες να κινηθεί υψηλότερα των 1.170 μονάδων, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των εκτιμήσεων ότι τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών είναι εδώ για να μείνουν.

Αλλωστε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός. «Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια θα είναι σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρειαστεί», όπως τόνισε σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη, σε συνέδριο για τη νομισματική πολιτική.

Η έλλειψη ενός ισχυρού καταλύτη σε συνδυασμό με το δύσκολο διεθνές κλίμα αλλά και τις ρευστοποιήσεις που προκαλούν η αναμονή της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες και η αναβάθμιση της Ελλάδας –η οποία και απομακρύνει τα χαρτοφυλάκια που «κοιτούν» τις μη investment grade χώρες– διατηρούν την επιφυλακτικότητα στην αγορά.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Barclays: Μόνο μια κατάρρευση των μετοχών μπορεί να σώσει την αγορά ομολόγων

Στην τελική ευθεία για είσοδο στο χρηματιστήριο η Trade Estates

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News