Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανοδική διόρθωση με οδηγό τις ομολογιακές αποδόσεις

Wall Street: Ανοδική διόρθωση με οδηγό τις ομολογιακές αποδόσεις

Μετά την «καταιγίδα» η νηνεμία. Πόσο όμως μπορεί να διαρκέσει;

O Dow Jones διέκοψε την καθοδική πορεία των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις υπαναχώρησαν από τα υψηλά πολλών ετών, μετά τη δημοσιοποιηση των κατώτερων του αναμενομένου στοιχείων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. 

Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 127,17 μονάδων ή 0,4% κλείνοντας στις 33.129,55 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 0,81% για να κλείσει στις 4.263,75 μονάδες. O Nasdaq παρουσίασε κέρδη 1,35% στις 13.236,01 μονάδες. 

Ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών σημείωσε την καλύτερη επίδοση με άνοδο περίπου 2%. Η μετοχή της Tesla και της Norwegian Cruise Lines καθοδήγησαν τα κέρδη με άνοδο 6% και 3,85% αντίστοιχα. 

Η ενέργεια ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος του S&P 500 καθώς βούλιαξαν οι τιμές πετρελαίου, οι οποίες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το Σεπτέμβριο του 2022. H Devon Energy και η Marathon Oil υποχώρησαν περισσότερο από 5%. 

Τα στοιχεία της ADP έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα 89.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, τη στιγμή που προβλέψεις του Dow Jones έκαναν λόγο για 160.000 νέες θέσεις και αρκετά λιγότερες από τις αναθεωρημένες ανοδικά 180.000 του Αυγούστου. 

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν ελαφρώς από τα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, διαμορφούμενες στο 4,73% από το 4,88% στην αρχή της συνεδρίασης. 

«Κάθε φορά που υπάρχει μεγάλη κεκτημένη ταχύτητα προς μία κατεύθυνση, θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για να πάρεις μία μικρή ανάσα και στην παρούσα περίπτωση πρόκειται για τα ομόλογα και τις μετοχές. Η γενικότερη τάση είναι σαφώς καθοδική», αναφέρει ο Ρος Μέιφιλντ, αναλυτής της Baird. 

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για ύφεση, ενώ έχουν ωθήσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων 30ετούς διάρκειας κοντά στο 8%. Αντίστοιχα, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996.

Οι επενδυτές περιμένουν εναγωνίως και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο που θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή προκειμένου να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τις αντοχές της αγοράς εργασίας. 

Μία ημέρα νωρίτερα, τα ανοίγματα θέσεων εργασίας σιτς ΗΠΑ έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Dow γνώρισε την χειρότερη συνεδρίαση από το Μάρτιο, περνώντας σε bear market για το έτος. Ο S&P 500 υποχωρεί τώρα 8% από το υψηλό του Ιουλίου, πλησιάζοντας το 10% που είναι ο επίσημος ορισμός της διόρθωσης. 

«Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να δούμε ένα γενικευμένο ράλι προτού υποχωρήσουν σημαντικά οι ομολογιακές αποδόσεις και αυτό θα συμβεί μόνο εάν υπάρξει κάποιο είδος χρηματοοικονομικής κρίσης ή μία απότομη προσγείωση. Κάθε ημέρα που συνεχίζονται οι υψηλές αποδόσεις και μπαίνουμε πιο βαθιά σε περιοριστικό έδαφος, απομακρύνονται οι πιθανότητες μίας ομαλής προσγείωσης το 2024», αναφέρει ο Μέιφιλντ. 

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Worth Charting, Κάρτερ Γουόρθ, στοιχηματίζει ότι το 2023 θα ολοκληρωθεί με ένα εξασθενημένο δολάριο και χαμηλότερες ομολογιακές αποδόσεις και τιμές πετρελαίου. 

 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Μπιλ Γκρος: Οι πραγματικές αποδόσεις δεν πρόκειται να μειωθούν σημαντικά

Ομόλογα: Μικρή «ανάσα» για τις αποδόσεις μέσα στην «καταιγίδα»

Κάτι «σπάει» στις αγορές – Πού οφείλεται το sell-off στα ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News