Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με πτώση για τρίτη συνεδρίαση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με πτώση για τρίτη συνεδρίαση

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με πτώση για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, όμως «μάζεψαν» τις αρχικές τους απώλειες. Η πτώση καθοδηγήθηκε από τις απώλειες των μετοχών στον κλάδο λιανεμπορίου και εμπορευμάτων, παρότι οι ομολογιακές αποδόσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη πήγαν μία ανάσα υποχωρώντας ελαφρώς από τα υψηλά πολλών ετών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,1%, αγγίζοντας νέο χαμηλό εξαμήνου. Ο ενεργειακός κλάδος υποχώρησε 2,1% παρουσιάζοντας την χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια τριών μηνών, καθώς οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 4%, εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση. 

Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων υποχώρησε 0,9% ακολουθώντας την πτώση των τιμών βασικών μετάλλων. Επίσης, με απώλειες 1,7% έκλεισε και ο κλάδος λιανεμπορίου αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τεσσάρων μηνών με τους καταναλωτές να επωμίζονται το βάρος των υψηλότερων τιμών. 

«Ολοένα και περισσότεροι όμιλοι λιανικής, ακόμη και οι εταιρείες πολυτελών ειδών, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν το γεγονός ότι οι καταναλωτές περιορίζουν πλέον τις δαπάνες τους και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις παρουσιάζουν και χαμηλότερα περιθώρια κέρδους», αναφέρει η Ανθή Τσούβαλη, στρατηγική αναλύτρια της State Street Global Markets. 

Oι τράπεζες υποχώρησαν 0,38%. «Οι τράπεζες ευνοήθηκαν αρχικά από τα υψηλότερα επιτόκια, όμως τώρα αρχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με την επιβράδυνση της ζήτησης για δάνεια», αναφέρει η αναλύτρια. 

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX πήγε κόντρα στο κλίμα που διαμορφώθηκε στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, κλείνοντας με κέρδη 0,10%, στις 15.099,92 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC 40 ολοκλήρωσε την ημέρα ουσιαστικά αμετάβλητος στις 6.996,73 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,77% και έκλεισε στις 7.412,45 μονάδες.

Αρνητική η τάση και στην ευρωπεριφέρεια, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 0,17% της αξίας του και να τερματίζει στις 27.435,59 μονάδες και τον δείκτη IBEX 35 στη Μαδρίτη να υποχωρεί κατά 0,68%, στις 9.102,90 μονάδες.

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News