Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή «ανάσα» για τις αποδόσεις μέσα στην «καταιγίδα»

Ομόλογα: Μικρή «ανάσα» για τις αποδόσεις μέσα στην «καταιγίδα»

Σε υψηλά πολλών ετών εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη προτού σταθεροποιηθεί, με τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης να βρίσκουν στήριγμα στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι ο σημερινός κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής έχει ολοκληρωθεί. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ξέφυγε στο 3,024% στην αρχή της συνεδρίασης, ξεπερνώντας το φράγμα του 3% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011 για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο 2,94%. 

Η πεποίθηση ότι τα επιτόκια στις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, η ανθεκτική αμερικανική οικονομία και η επανατοποθέτηση των επενδυτών στη νέα πραγματικότητα ήταν οι βασικοί παράγοντες που ώθησαν σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις, τάση που επιταχύνθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις. 

Διαχειριστές κεφαλαίου που είχαν επενδύσει τον τελευταίο καιρό στην αγορά κρατικών ομολόγων με την προσδοκία ότι θα ακολουθούσε ύφεση και οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκάζονταν να μειώσουν γρήγορα τα επιτόκια, επαναπροσδιορίστηκαν αμέσως και άρχισαν να ρευστοποιούν τις θέσεις τους. 

«Είναι δύσκολο να βρει κάποιος ένα μακροοικονομικό στοιχείο που να ευθύνεται για την άνοδο των αποδόσεων. Γιατί τώρα; Αυτό είναι πιο δύσκολο να απαντηθεί», αναφέρει ο Γιαν φον Γκέριχ, στρατηγικός αναλυτής της Nordea. 

«Ενδεχομένως, αυτό να μην είναι μία μακροπρόθεσμη τάση, όμως βραχυπρόθεσμα όλα είναι πιθανά, καθώς η κεκτημένη ταχύτητα είναι προς αύξηση των αποδόσεων», προσθέτει. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε σε υψηλό 11 ετών, στο 5,024% για να επιστρέψει στο τέλος της συνεδρίασης στο 4,89%. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 194 μονάδες βάσης από 200 που άγγιξαν την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η απόδοση του ιταλικού διετούς ξέφυγε πάνω από το 5% με άνοδο πέντε μονάδων βάσης, ενώ του γερμανικού διετούς υποχώρησε ελαφρώς στο 3,19%. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς έφθασε το 4,43% με το spread να σταθεροποιείται στις 148 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,85%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 110 εκατ. ευρώ. 

Το τελευταίο κύμα ρευστοποιήσεων πυροδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, παρότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς από το 4,88% που άγγιξε αρχικά, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν λιγότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται την Παρασκευή τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο, τα οποία αναμένεται να δείξουν ότι δημιουργήθηκαν στην αμερικανική οικονομία 170.000 νέες θέσεις εργασίας.       

 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News