Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 17:41
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Σταθεροποίηση στις 1.170 μονάδες με τραπεζικό rebound

ΧΑ: Σταθεροποίηση στις 1.170 μονάδες με τραπεζικό rebound

Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει διαρκώς πρόσημο και να σταθεροποιείται εντέλει στο πράσινο κυρίως εξαιτίας του άλματος που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές.

Η αγορά κατάφερε να πατήσει «φρένο» στην πτώση μετά από την ισχυρή υποχώρηση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 3,38%.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.170,13 μονάδες με κέρδη μόλις κατά 0,14% και την αξία των συναλλαγών στα 114,5 εκατ. ευρώ. Στήριγμα στην αγορά έδωσε ο τραπεζικός δείκτης που ενισχύθηκε κατά 3,44% στις 912,04 μονάδες.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Πειραιώς κατέγραψε άλμα +5,12%, η Eurobank +4,04%, αλλά και κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Aegean, Εθνική, Alpha bank και ΔΕΗ. 

Ατνιθέτως, οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Cenergy και Quest ξεπέρασαν το 2%, όπως ξεπέρασαν το 1% και εκείνες σε Βιοχάλκο, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Πτωτικά και οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ. 

Εξάλλου, ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση των 73.694.142 κοινών μετοχών της Optima bank στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας ήταν τα 7,20 ευρώ ανά μετοχή. H τιμή της μετοχής έμεινε σχεδόν αμετάβλητη, παρότι διακίνησε τεμάχια αξίας 18 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε καταγράψει κατώτερη τιμή στα 6,88 ευρώ (-4,44%).

Την ίδια ώρα, μια χαραμάδα αισιοδοξία που φάνηκε στις διεθνείς αγορές με φόντο τη μικρή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων -μετά το sell off των τελευταίων ημερών- και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μικρές μεταβολές καταγράφονται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το χθεσινό κλείσιμο σε χαμηλά εξαμήνου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,28%, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,14% και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,25%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με απώλειες 0,85%.

Οι αγορές κινούνται σε σκηνικό χαμηλής ορατότητας, με τους αγοραστές να τηρούν στάση αναμονής, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ανάλογη είναι η συμπεριφορά και του ελληνικού Χρηματιστηρίου, που ολοκλήρωσε 5 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες εντός του Σεπτεμβρίου και είναι πιθανό να «δει» και μία ακόμη, προσθέτει.

Είναι φανερό ότι παρά την αισθητή συρρίκνωση των συναλλαγών, η διάθεση αποεπένδυσης είναι κυρίαρχη, καθώς οι επενδυτές που συνέβαλαν το προηγούμενο διάστημα, ώστε το ελληνικό Χρηματιστήριο να κατατάσσεται στην 1η θέση παγκοσμίως από πλευράς αποδόσεων, ακόμη και στο 9μηνο, προβαίνουν σε επαναλαμβανόμενες πωλήσεις με στόχο να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους, με τον Γενικό Δείκτη έτσι να αναμετράται ήδη με τις 1.170 μονάδες, που η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει ως κρίσιμο σημείο στήριξης.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News