Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 17:03
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Αντίδραση με φόντο τα στοιχεία για την απασχόληση

Wall Street: Αντίδραση με φόντο τα στοιχεία για την απασχόληση

Ανάσα πήραν οι αγορές ομολόγων μετά τα στοιχεία που δείχνουν ότι εξασθενεί η αγορά εργασίας, αναζωπυρώνοντας το σενάριο σταδιακής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4,8%, μετά την εκτίναξή της πάνω από 30 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα υπό τον φόβο νέας επιτοκιακής αύξησης μέσα στον χρόνο. Πλέον οι traders τιμολογούν λιγότερο από 1 στις 5 πιθανότητες αύξησης τον Νοέμβριο, από μία στις τρεις προηγουμένως.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 0,06% ή 20 μονάδες στις 33.023, ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,27% στις 4.240 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,49% στις 13.124 μονάδες.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 89.000 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση του ADP Research Institute, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 160.000 θέσεις. Την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας θα δημοσιεύσει την επίσημη έκθεση για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο.

«Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η αγορά εργασίας θα αποδυναμωθεί και θα επιτρέψει στη Fed να αλλάξει στάση», δήλωσε ο Mike Loewengart, επικεφαλής της κατασκευής χαρτοφυλακίων μοντέλων στο Global Investment Office της Morgan Stanley. «Το ADP δεν είναι απαραίτητα αξιόπιστος προγνωστικός δείκτης των μηνιαίων στοιχείων της κυβέρνησης για τις θέσεις εργασίας, αλλά αν η έκθεση της Παρασκευής δείξει επίσης ότι η αγορά εργασίας ψυχραίνεται, τότε οι επενδυτές μπορεί να ανησυχούν λίγο λιγότερο για τα επ’ αόριστον υψηλότερα επιτόκια».

Ακόμα και πριν από τα τελευταία στοιχεία, ορισμένοι επενδυτές είχαν αρχίσει να εκμεταλλεύονται την πτώση των μετοχών. Ο S&P 500 βρίσκεται επισήμως σε bear έδαφος με βάση τον δείκτη σχετικής ισχύος του που είναι κάτω από 30. Ο Francisco Simón, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Santander AM, είναι μεταξύ εκείνων που εξετάζουν τα φθηνότερα περιουσιακά στοιχεία.

«Η τρέχουσα αδυναμία των μετοχών θα ήταν μια ευκαιρία να εισέλθουμε σε εκείνους τους τομείς και τις εταιρείες με υψηλή ευαισθησία στα επιτόκια», δήλωσε. «Ελπίζουμε ότι θα κάνουν και πάλι ένα catch-up μόλις σταθεροποιηθούν τα επιτόκια. Οι τρέχουσες αποδόσεις είναι ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα για τον αναμενόμενο πληθωρισμό και την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News