Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 11:21
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα εν μέσω διεθνούς πτώσης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα εν μέσω διεθνούς πτώσης

Μεταβλητότητα και νευρικότητα καταγράφει η αγορά στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά το νέο sell-off που καταγράφηκε την Τρίτη. Την αρχική πτώση ακολούθησε μια ήπια άνοδος με μοχλό την ανάκαμψη στις τράπεζες. Την ίδια ώρα, πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά και τη χθεσινή ισχυρή πτώση των δεικτών της Wall Street, καθώς το ράλι των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα συνεχίζεται ενώ εντείνονται οι εκτιμήσεις ότι τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα.

O Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,4% στις 1.173,3 μονάδες με την αξία των συναλλαγών σχεδόν στα 20 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,1% στις 890,7 μονάδες. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+1,42%), της Jumbo (+0,72%), της Σαράντης (+0,68%) και της Alpha Bank (+0,40%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,69%), της Μυτιληναίος (-1,58%), της Eurobank (-1,29%) και της Motor Oil (-1,20%).

Σημειωτέον ότι ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση των 73.694.142 κοινών μετοχών της Optima Bank στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της τράπεζας είναι 7,20 ευρώ ανά μετοχή, ενώ από την αρχή βγήκαν πωλήσεις με τη μετοχή να καταγράφει πτώση.

Οι αγορές κινούνται σε σκηνικό χαμηλής ορατότητας, με τους αγοραστές να τηρούν στάση αναμονής, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ανάλογη είναι η συμπεριφορά και του ελληνικού Χρηματιστηρίου, που ολοκλήρωσε 5 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες εντός του Σεπτεμβρίου και είναι πιθανό να «δει» και μία ακόμη, προσθέτει.

Είναι φανερό ότι παρά την αισθητή συρρίκνωση των συναλλαγών, η διάθεση αποεπένδυσης είναι κυρίαρχη, καθώς οι επενδυτές που συνέβαλαν το προηγούμενο διάστημα, ώστε το ελληνικό Χρηματιστήριο να κατατάσσεται στην 1η θέση παγκοσμίως από πλευράς αποδόσεων, ακόμη και στο 9μηνο, προβαίνουν σε επαναλαμβανόμενες πωλήσεις με στόχο να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους, με τον Γενικό Δείκτη έτσι να αναμετράται ήδη με τις 1.170 μονάδες, που η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει ως κρίσιμο σημείο στήριξης.

Τελικά, ίσως είναι η έλευση ενός ισχυρού καταλύτη αυτό που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τη συμπεριφορά του Χ.Α., καθώς ακόμη και η κατά 5,1 φορές υπερκάλυψη της δημόσιας προσφοράς της Optima bank προσπεράστηκε, ενώ οι χειρισμοί για αποεπένδυση των ποσοστών των τραπεζών από το ΤΧΣ είναι πιθανό να έχουν συμβάλει στη στάση αναμονής των διεθνών κεφαλαίων, που είναι και οι επίδοξοι νέοι επενδυτές, καταλήγει ο κ. Τζάνας. Οι απώλειες άνω του 13% από τα πρόσφατα υψηλά ξεπερνούν τα «όρια» μιας υγιούς διόρθωσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Παραμένουν οι ανησυχίες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Wall Street: Ο Dow Jones πέρασε σε bear market για φέτος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News