Business & Finance Τρίτη 3/10/2023, 17:04
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Απώλειες με τα ομόλογα σε υψηλό 16 ετών

Wall Street: Απώλειες με τα ομόλογα σε υψηλό 16 ετών

Πτωτικά κινούνται οι μετοχές στη Wall Street ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάσσονται σε νέα υψηλά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του υψηλού κόστους δανεισμού.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,4% στις 33.294,6 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,6% στις 4.262,2 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει κατά 0,79% στις 13.204 μονάδες.

Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο από το 2007, την ώρα που το 10ετές βρίσκεται για δεύτερη ημέρα στο 4,74%, αναζωπυρώνοντας τις προβλέψεις ότι το επιτόκιο του ομολόγου αναφοράς θα αγγίξει το 5%.

H HP Inc. είναι στους κερδισμένους της ημέρας, αφού οι αναλυτές της Bank of America αναβάθμισαν σε buy τη μετοχή του κατασκευαστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ η μετοχή της McCormick & Co. διολίσθησε αφού οι πωλήσεις που ανακοινώθηκαν υπολείπονται των εκτιμήσεων λόγω της αργής οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας. 

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν για τον αντίκτυπο που έχουν τα αυξημένα επιτόκια στις μετοχές, με τις Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley και JPMorgan Chase & Co. να λένε ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω πτώσης του χρηματιστηρίου. Επί του παρόντος, οι traders τιμολογούν περίπου μία στις τρεις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων τον Νοέμβριο.

Το sell-off στα κρατικά ομόλογα αυτή την εβδομάδα ήλθε αφού οι νομοθέτες των ΗΠΑ κατάφεραν να αποτρέψουν το «λουκέτο» της κυβέρνησης, ωθώντας τους traders να αυξήσουν τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο. Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, έκρουσε την Τρίτη τον κώδωνα του κινδύνου για «υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια αυξημένα «για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τα σχόλια από άλλους αξιωματούχους της Fed ήταν ακόμη πιο επιθετικά, με την πρόεδρο της Fed του Κλίβελαντ Loretta Mester να λέει τη Δευτέρα ότι πιθανότατα χρειάζεται μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων και τη διοικητή Μισέλ Μπόουμαν να προτρέπει σε πολλαπλές αυξήσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Αρνητικά ξεκίνησε ο Dow τον Οκτώβριο

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να ξοδεύουν σαν να μην υπάρχει αύριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News