Business & Finance Τρίτη 3/10/2023, 13:55
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθερά στο κόκκινο με περιορισμένο τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθερά στο κόκκινο με περιορισμένο τζίρο

Σταθερό προβάδισμα έχουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.850 μονάδων, εν μέσω ήπιας πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στις 1.184,2 μονάδες με πτώση 0,63% και με την αξία των συναλλαγών μόλις πάνω από τα 33 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,2% στις 887,74 μονάδες. Απώλειες 1,8% καταγράφουν ΕΤΕ και Πειραιώς, ήπια πτωτικά κινείται η Eurobank, ενώ μόνο η Alpha Bank ενισχύεται πάνω από 1% δίνοντας στήριγμα στην αγορά.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΧΑ, ενώ πάνω από 1% είναι η πτώση για Autohellas, Lamda, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola. Αντιθέτως, η Aegean ενισχύεται πάνω από 2%.  Την υψηλότερη συναλλακτική αξία ωστόσο εμφανίζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, την οποία ακολουθεί η Μυτιληναίος και η μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 1.200 μονάδες και έπειτα από πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, δεν δείχνει προς το παρόν να ενεργοποιεί τα χαρτοφυλάκια, με εγχώριους αναλυτές να επισημαίνουν πως η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 1.162 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν, για να επιστρέψει η αγορά πάνω από τις 1.220 μονάδες χρειάζεται σημαντικά καλύτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις.

Σημειωτέον ότι ο Οκτώβριος χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανοδικές ή πτωτικές κινήσεις στη χρηματιστηριακή ιστορία. Συνήθως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση έχει να κάνει με την τάση του έτους, κάτι που στην περίπτωση του Χ.Α. είναι ανοδική. Εκφράζουν δε την αισιοδοξία ότι διανύουμε ένα διάλειμμα διόρθωσης μπροστά στις μεγάλες αποδόσεις του έτους.

Εξάλλου, με νέες απώλειες -σχετικά περιορισμένες- κινούνται σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν μια σειρά από απαισιόδοξα οικονομικά στοιχεία  από την Ευρωζώνη, ενώ οι αξιωματούχοι της Fed κάνουν λόγο για νέες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 χάνει 0,27% στις 444,3 μονάδες. Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,4% και στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,29%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,46% και στην Ισπανία ο IBEX καταγράφει απώλειες 0,13%. 

Αντιθέτως, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,23% καθώς ο δείκτης τιμών λιανικής στη Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 6,2% ετησίως, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα ενός έτους. 

Οι αγορές δεν δείχνουν διάθεση ανάκαμψης μετά τις σημαντικές απώλειες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, οι οποίες συνεχίστηκαν και στην χθεσινή πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η μεταποίηση στην Ευρωζώνη βρίσκεται βαθιά στην ύφεση, ενώ οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν σχεδόν σε επίπεδο ρεκόρ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Going for Growth: Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα σε 4 μέτωπα

Ευρωαγορές: Νέες απώλειες με επιτόκια και μάκρο στο επίκεντρο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News