Business & Finance Τρίτη 3/10/2023, 11:18
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεταβλητότητα στη ζώνη των 1.190 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεταβλητότητα στη ζώνη των 1.190 μονάδων

Ηπιες πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τις 1.190 μονάδες, εν μέσω πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.188,1 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,32% και με την αξία των συναλλαγών στα 6,8 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί κατά 0,41% στις 894,8 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (+1,35%), της Σαράντης (+1,08%), της Ελλάκτωρ (+0,98%) και της ΕΥΔΑΠ (+0,90%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas (-1,82%), της Πειραιώς (-1,62%), της Viohalco (-1,56%) και της Coca Cola HBC (-1,05%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Τεχνολογίας και των Βιομηχανικών Προϊόντων, ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών και των Τροφίμων.

Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 1.200 μονάδες και έπειτα από πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, δεν δείχνει προς το παρόν να ενεργοποιεί τα χαρτοφυλάκια, με εγχώριους αναλυτές να επισημαίνουν πως η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 1.162 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν, για να επιστρέψει η αγορά πάνω από τις 1.220 μονάδες χρειάζεται σημαντικά καλύτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις.

Σημειωτέον ότι ο Οκτώβριος χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανοδικές ή πτωτικές κινήσεις στη χρηματιστηριακή ιστορία. Συνήθως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση έχει να κάνει με την τάση του έτους, κάτι που στην περίπτωση του Χ.Α. είναι ανοδική. Εκφράζουν δε την αισιοδοξία ότι διανύουμε ένα διάλειμμα διόρθωσης μπροστά στις μεγάλες αποδόσεις του έτους.

Εξάλλου, με νέες απώλειες κινούνται σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν μια σειρά από απαισιόδοξα οικονομικά στοιχεία  από την Ευρωζώνη, ενώ οι αξιωματούχοι της Fed κάνουν λόγο για νέες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Οι αγορές δεν δείχνουν διάθεση ανάκαμψης μετά τις σημαντικές απώλειες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, οι οποίες συνεχίστηκαν και στην χθεσινή πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η μεταποίηση στην Ευρωζώνη βρίσκεται βαθιά στην ύφεση, ενώ οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν σχεδόν σε επίπεδο ρεκόρ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Going for Growth: Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα σε 4 μέτωπα

Ευρωαγορές: Νέες απώλειες με επιτόκια και μάκρο στο επίκεντρο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News