Business & Finance Παρασκευή 29/09/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: O Σεπτέμβριος ο χειρότερος μήνας του έτους για Dow και S&P 500

Wall Street: O Σεπτέμβριος ο χειρότερος μήνας του έτους για Dow και S&P 500

πτώση έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του τρίτου τριμήνου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή της λειτουργίας κυβερνητικών υπηρεσιών, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης.  

Ο Dow Jones υποχώρησε 158,84 μονάδες ή 0,47%, κλείνοντας στις 33.507,50 μονάδες και δεχόμενος πιέσεις από τις μετοχές των Travelers Companies και Walmart. Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,27% στις 4.288,05 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκανε τη διαφορά κλείνοντας με άνοδο 0,14% στις 13.219,32 μονάδες.  

Ο Dow και ο S&P 500 κινούνταν ανοδικά στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς οι συναλλασσόμενοι δέχθηκαν με ικανοποίηση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που έδειξαν περαιτέρω αποκλιμάκωση. Στα υψηλά της συνεδρίασης, ο Dow σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη των 227 μονάδων ή 0,7%, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε έως 0,8%. Και ο Nasdaq επιδόθηκε σε ράλι 1,4% στη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών, το οποίο παρακολουθεί στενά η Fed, ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε 0,1% τον Αύγουστο και 3,9% σε ετήσια βάση, λιγότερο απ΄ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. 

Ωστόσο, οι ανησυχίες των επενδυτών για την προοπτική ενός shutdown άσκησαν πιέσεις στην αγορά προς το τέλος της συνεδρίασης. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν κατάφερε να περάσει ένα νομοσχέδιο με βραχυπρόθεσμες δαπάνες, γεγονός που πυροδότησε ανησυχίες ότι οι Γερουσιαστές στο Κογκρέσο δεν θα καταλήξουν τελικά εγκαίρως σε συμφωνία. 

Η Wall Street παρουσίασε πάντως μεγάλες απώλειες και στο μήνα και στο τρίμηνο. O S&P 500 έκλεισε το μήνα με πτώση 4,9% και το τρίτο τρίμηνο με απώλειες 3,7%. Ο Nasdaq υποχώρησε αντίστοιχα 5,8% και 4,1%. Και οι δύο δείκτες γνώρισαν το Σεπτέμβριο τον χειρότερο μήνα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ο Dow υποχώρησε 3,5% στο μήνα και 2,6% στο τρίμηνο. 

«Οι μετοχές υποχώρησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και υπερβολικά γρήγορα με φόντο μία μακρά λίστα ανησυχιών. Η αγορά μέχρι πρότινος ήταν σίγουρη ότι η Fed θα κατάφερνε μία ομαλή προσγείωση, όμως τώρα ανησυχεί ιδιαίτερα για τις προοπτικές της οικονομίας», ανέφερε η Κάρολ Σκλέιφ της BMO Family Office. 

Σε εβδομαδιαία βάση, οι Dow και S&P 500 έκλεισαν με απώλειες 1,3% και 0,7% αντίστοιχα. Ο Nasdaq τερμάτισε με οριακή άνοδο 0,06%. 

 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News