Business & Finance Παρασκευή 29/09/2023, 20:09
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ηρεμία μετά την «καταιγίδα» – Σε ράλι οι τιμές

Ομόλογα: Ηρεμία μετά την «καταιγίδα» – Σε ράλι οι τιμές

Σε ράλι επιδόθηκαν σήμερα οι τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ, μετά την χθεσινή «καταιγίδα», παρότι στο μήνα και στο τρίμηνο κατέγραψαν απώλειες, καθώς ο επενδυτές επαναπροσδιορίζονται στο νέο επιτοκιακό περιβάλλον. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε σήμερα 15 μονάδες βάσης στο 2,81%, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές ανέκαμψαν από τις έντονες πιέσεις της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης. Η απόδοση εκτινάχθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 στο 2,98%. Στο μήνα ωστόσο ενισχύθηκε 35 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο, ενώ στο τρίμηνο ενισχύθηκε περίπου 45 μονάδες βάσης. 

«Το ερώτημα κλειδί είναι εάν οι ρευστοποιήσεις θα συνεχιστούν ή απλά ήταν μία ευκαιρία για αγορές. Από την πλευρά των μακροοικονομικών, δεν θεωρούμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί», αναφέρει ο Μόχιτ Κούμαρ, οικονομολόγος της Jefferies. 

Aναλυτές επικαλέστηκαν μία σειρά από παράγοντες που πυροδότησαν αυτή την εκρηκτική άνοδο των αποδόσεων, πρωτίστως η διάψευση των προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Αυτό με τη σειρά του καθοδηγήθηκε από τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας και την άνοδο των τιμών πετρελαίου, που προκάλεσαν φόβους για νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 στο 2,688% την Πέμπτη, ενώ στο τρίμηνο αυξήθηκε περίπου 45 μονάδες βάσης. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο έδειξαν ότι αποκλιμακώθηκε στο 4,3% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο από το 5,2% του Αυγούστου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο ετών. Ξεχωριστά στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών υποχώρησε στο 3,9% τον Αύγουστο από 4,3% του Ιουλίου. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε 16 μονάδες βάσης στο 4,766%, όμως σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε 16 μονάδες βάσης. Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της θα είναι πολύ υψηλότερο απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό ώθησε την απόδοση στο 4,96% την Πέμπτη, σε υψηλό περίπου 10 ετών. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς πήρε σήμερα μία ανάσα στο 4,32% με το spread στις 152 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 3,8%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 54 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News