Business & Finance Παρασκευή 29/09/2023, 17:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανάκαμψη με ώθηση από τον πληθωρισμό

Wall Street: Ανάκαμψη με ώθηση από τον πληθωρισμό

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση τριμήνου, καθώς ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό αυξήθηκε λιγότερο των προβλέψεων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,33% στις 33.777 μονάδες, ο ευρύτερος S&P σημειώνει κέρδη 0,74% στις 4.332 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 1,33% στις 13.377 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης προσωπικών δαπανών, ο οποίος εξαιρεί τα τροφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του Γραφείου Οικονομικών Αναλύσεων. Ο γενικός δείκτης προσωπικών δαπανών αυξήθηκε κατά 0,4%, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας. Πρόκειται για την ηπιότερη μηνιαία αύξηση από τα τέλη του 2020. Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης επιβράδυνε στο 3,9% από 4,3%, ενώ ο γενικός δείκτης αυξήθηκε οριακά τον Αύγουστο στο 3,5% από 3,4%.

«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η επιθετική εκστρατεία της Fed αποδίδει», δήλωσε η Carol Schleif, επικεφαλής επενδύσεων στο BMO Family Office. «Η πρόκληση, όμως, είναι ότι ο δομικός PCE παραμένει σχεδόν διπλάσιος από τον στόχο της Fed για 2%, γεγονός που κάνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να σκέπτεται ακόμα την πιθανότητα μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων».

Τα υψηλά επιτόκια σε όλο τον κόσμο έχουν ασκήσεις πιέσεις στις μετοχές τον τελευταίο καιρό. Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ήταν το χειρότερο για τον δείκτη όλων των χωρών του MSCI από τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αναζωπύρωσε τους φόβους για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News