Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξανά στις 1.200 μονάδες χωρίς τζίρο
Ανακάμπτουν οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να κινείται πάνω από τα επίπεδα των 1.200 μονάδων, εν μέσω όμως χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται και οι ευρωαγορές μετά τα στοιχεία που έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έναντι 5,2% τον Αύγουστο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2021, με τα στοιχεία αυτά να εκτιμάται ότι ενισχύουν τα επιχειρήματα υπέρ μίας παύσης στις επιτοκιακές αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έπεσε στο 2,4%, από 3,5% τον Αύγουστο.
Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.204,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,95% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 38 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,75%, ωστόσο βαρίδι αποτελεί η Eurobank με πτώση 0,2%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean (+3,53%), της Τιτάν (+2,82%), της Μυτιληναίος (+2,69%) και του ΟΠΑΠ (+2,19%). Αντιθέτως πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-2,29%) και της Quest Συμμετοχών (-0,89%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών (+2,86%), της Ακίνητης Περιουσίας (+2,11%) και των Τηλεπικοινωνιών (+1,82%), ενώ μικρές απώλειες καταγράφει όνο ο δείκτης της Υγείας (-0,28%).
ο Σεπτέμβριος μέχρι σήμερα τείνει να αποτελέσει τον χειρότερο μήνα για την ελληνική αγορά από τις αρχές του έτους. Οπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ, τα «ζητήματα» που έφεραν τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά τετραμήνου δεν είναι μόνον «εσωτερικά», αλλά πρωτίστως διεθνή και σχετίζονται με τα επιτόκια.
Αυτά ήταν γνωστά σε όλους τους επενδυτές, αλλά εκείνοι κώφευαν, αγνοώντας την ακρίβεια στο κόστος του χρήματος, προκειμένου να δώσουν την πρωτοκαθεδρία της παγκόσμιας επενδυτικής ατζέντας στην Α.Ι. (τεχνητή νοημοσύνη), στις αμερικανικές εκλογές κ.λπ., ώστε να οδηγήσουν τις μετοχικές αποτιμήσεις υψηλότερα.
Ομως, τα υπό πίεση διεθνή κρατικά ομόλογα είναι «ελέφαντας στο δωμάτιο» και η βαρύτητά τους τέτοια, που δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν για πολύ καιρό ακόμη, τονίζει ο αναλυτής.
Το Χ.Α. «διψούσε» για θετικές εξελίξεις, τις οποίες πήρε έπειτα από 1015 δύσκολα χρόνια, οι αναβαθμίσεις κατέφθασαν δημιουργώντας προσδοκίες, αλλά αυτό που δεν είδαμε σε αξιόλογο βαθμό είναι η προσέλκυση «φρέσκου» χρήματος.
Για τον Οκτώβριο, η εποχικότητα είναι αρνητική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή θα επιβεβαιωθεί και φέτος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισημαίνει ο κ. Στεριώτης, με το πετρέλαιο κοντά στα 100 δολάρια/βαρέλι και με τα επιτόκια ήδη σε υψηλά πολλών δεκαετιών, δεν μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερη αισιοδοξία για τον Γενικό Δείκτη, παρά τα «αφηγήματα» το προηγούμενο διάστημα για την «παγκόσμια πρωταθλήτρια» Λεωφόρο Αθηνών και την αυτονόμηση του Χ.Α. από τα ξένα χρηματιστήρια.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
DBRS: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα – Βλέπει ανάπτυξη 1,9% φέτος
Eurostat: Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 4,3% για την Ευρωζώνη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News