Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 17:17
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Άνοδος με ώθηση από το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης 

Wall Street: Άνοδος με ώθηση από το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης 

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν αναφορικά με τα νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να παραπέμπεται για δεύτερη φορά στη διάρκεια της θητείας του για δίκη στη Γερουσία, έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο πως θα αντιδράσουν σήμερα οι επενδυτές στη Wall Street. 

Οι ΗΠΑ ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, από τη στιγμή που ποτέ στο παρελθόν Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη δύο φορές, είτε κατά τη διάρκεια της θητείας του, είτε αφότου είχε αποχωρήσει από το αξίωμά του. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να υπερασπίσει τον εαυτό του, ότι δεν υποκίνησε την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο και πως επίσης πως δεν προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα στις επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια, υπέρ του. 

Ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι διαταραχές στον πολιτικό σκηνικό όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά αντίθετα εντείνονται, η εικόνα των Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν μοιάζει κάπως σαν του διαβόλου και του σωτήρα. 

Στο ρόλο του πρώτου ο απερχόμενος πρόεδρος με όλα αυτά που άφησε παρακαταθήκη κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας του, δηλαδή ένα πολιτικό χάος και στον ρόλο του δεύτερου ο Τζο Μπάιντεν. 

Σήμερα ο επερχόμενος πρόεδρος θα ανακοινώσει τις προθέσεις της κυβέρνησής του και τα νέα μέτρα στήριξης που προτίθεται να πάρει, με την κοινή γνώμη να αναμένει ότι το συνολικό δημοσιονομικό πακέτο θα φθάσει στα 2 τρισ. δολάρια. Επιπλέον ο νεοκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να ανεβάσει το επίδομα των πληττόμενων από τον κορωνοϊό από τα 600 δολάρια στα 2.000 δολάρια.

Πριν από λίγο το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τους αιτούντες πρώτη φορά επίδομα ανεργίας, τα οποία προκάλεσαν για άλλη μια φορά προβληματισμό.

Την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ξεπήδησαν στις 965.000, από τις 764.000 αιτήσεις μια εβδομάδα νωρίτερα και πολύ υψηλότερα από τις 795.000 αιτήσεις που προέβλεπαν οι αναλυτές του Reuters. 

Ωστόσο η αναμονή των ανακοινώσεων για το νέο δημοσιονομικό πακέτο υπερισχύει των απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας και της πολιτικής έντασης κι έτσι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πορεύεται ανοδικά στο πρώιμο στάδιο των συναλλαγών. 

Ο Nasdaq για άλλη μια συνεδρίαση έχει πάρει κεφάλι σημειώνοντας άνοδο 0,41%, με τον Dow Jones να ακολουθεί από ελάχιστη απόσταση με κέρδη 0,39%, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,25%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News