Business & Finance Παρασκευή 29/09/2023, 11:15
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικές κινήσεις προς τις 1.200 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικές κινήσεις προς τις 1.200 μονάδες

Προσπάθεια ανάκαμψης καταγράφεται σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να πλησιάζει ξανά τις 1.200 μονάδες, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.99,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,5% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 6 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+1,65%), Coca Cola HBC (+1,52%), της Elvalhalcor (+1,48%) και της ΕΥΔΑΠ (+1,41%). Αντιθέτως μικρή πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-0,41%) και της Motor Oil (-0,25%). Ανοδικά κινούνται όλοι οι τους επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των τροφίμων (+1,74%) και των Ταξιδιών (+1,39%). Ανοδικά κινούνται 56 μετοχές, 13 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με κέρδη την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδα αλλά και ενός μήνα σημαντικών απωλειών. Oι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη αργότερα μέσα στην ημέρα, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γερμανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν την Πέμπτη. 

Στα καθ’ ημάς, ο Σεπτέμβριος μέχρι σήμερα τείνει να αποτελέσει τον χειρότερο μήνα για την ελληνική αγορά από τις αρχές του έτους. Οπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ, τα «ζητήματα» που έφεραν τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά τετραμήνου δεν είναι μόνον «εσωτερικά», αλλά πρωτίστως διεθνή και σχετίζονται με τα επιτόκια.

Αυτά ήταν γνωστά σε όλους τους επενδυτές, αλλά εκείνοι κώφευαν, αγνοώντας την ακρίβεια στο κόστος του χρήματος, προκειμένου να δώσουν την πρωτοκαθεδρία της παγκόσμιας επενδυτικής ατζέντας στην Α.Ι. (τεχνητή νοημοσύνη), στις αμερικανικές εκλογές κ.λπ., ώστε να οδηγήσουν τις μετοχικές αποτιμήσεις υψηλότερα.

Ομως, τα υπό πίεση διεθνή κρατικά ομόλογα είναι «ελέφαντας στο δωμάτιο» και η βαρύτητά τους τέτοια, που δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν για πολύ καιρό ακόμη, τονίζει ο αναλυτής.

Το Χ.Α. «διψούσε» για θετικές εξελίξεις, τις οποίες πήρε έπειτα από 1015 δύσκολα χρόνια, οι αναβαθμίσεις κατέφθασαν δημιουργώντας προσδοκίες, αλλά αυτό που δεν είδαμε σε αξιόλογο βαθμό είναι η προσέλκυση «φρέσκου» χρήματος.

Για τον Οκτώβριο, η εποχικότητα είναι αρνητική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή θα επιβεβαιωθεί και φέτος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισημαίνει ο κ. Στεριώτης, με το πετρέλαιο κοντά στα 100 δολάρια/βαρέλι και με τα επιτόκια ήδη σε υψηλά πολλών δεκαετιών, δεν μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερη αισιοδοξία για τον Γενικό Δείκτη, παρά τα «αφηγήματα» το προηγούμενο διάστημα για την «παγκόσμια πρωταθλήτρια» Λεωφόρο Αθηνών και την αυτονόμηση του Χ.Α. από τα ξένα χρηματιστήρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

DBRS: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα – Βλέπει ανάπτυξη 1,9% φέτος

Ευρωαγορές: Συνέχεια στην ανάκαμψη με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Wall Street: Ανοδική η συνεδρίαση, αλλά ο μήνας θα είναι ο χειρότερος του έτους

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News