Business & Finance Πέμπτη 28/09/2023, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Επιστροφή σε άνοδο με στήριγμα από πετρέλαιο και μέταλλα

Ευρωπαϊκές αγορές: Επιστροφή σε άνοδο με στήριγμα από πετρέλαιο και μέταλλα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διέκοψαν την καθοδικών πορεία των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, σημειώνοντας άνοδο με στήριγμα τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων. Την ίδια στιγμή, η μικρότερη του αναμενομένου αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία το Σεπτέμβριο συνέβαλε στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,4%, ενώ ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη ξεπέρασε σε επιδόσεις τους υπόλοιπους, ενισχυόμενος 1%. 

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονιζόμενες με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., αυξήθηκαν 4,3% το Σεπτέμβριο από 6,4% του Αυγούστου, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, χωρίς αυτό να σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι έχει κερδηθεί η μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Ο δείκτης πρώτων υλών ενισχύθηκε 2,2%, καθοδηγούμενος από την άνοδο 5% της μετοχής της Billerud με έδρα τη Σουηδία, αφότη η χρηματιστηριακή εταιρεία SEB αναθεώρησε την αξιολόγηση της συγκεκριμένης μετοχής σε buy από hold. 

Οι εταιρείες κοινής ωφελείας ήταν ο μεγάλος χαμένος με πτώση 1,1%. 

Στήριγμα στο δείκτη STOXX 600 προσέφερε και ο κλάδος ενέργειας, μετά την άνοδο των τιμών πετρελαίου, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έχουν φθάσει κοντά σε ιστορικό χαμηλό. 

Η ιταλική κυβέρνηση υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος και αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα. Ωστόσο, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,5% αφού όμως είχε υποχωρήσει στην αρχή της συνεδρίασης. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News