Business & Finance Πέμπτη 28/09/2023, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Υψηλό 12ετίας για την απόδοση του γερμανικού 10ετούς

Ομόλογα: Υψηλό 12ετίας για την απόδοση του γερμανικού 10ετούς

Υψηλό 12ετίας άγγιξε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Γερμανία, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, δεν κατάφερε να απομακρύνει τις ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. 

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όμως ακόμη και αυτό δεν είναι αρκετό να χαλαρώσει τη στάση της ΕΚΤ, όπως αναφέρουν αναλυτές, επικαλούμενοι την άνοδο των τιμών ενέργειας. Από την άλλη, ο πληθωρισμός στην Ισπανία αυξήθηκε στο 3,5%, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους ενέργειας. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε περίπου 10 μονάδες βάσης στο 2,93% αφού προς στιγμή ξεπέρασε ακόμη και το 2,94%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 και στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις αρχές Ιουλίου. 

Στη γερμανική διετία, που είναι πιο ευαίσθητη στις επιτοκιακές αυξήσεις, η απόδοση έθφασε προς στιγμή το 3,289%.

Πέντε γερμανικά ινστιτούτα προβλέπουν ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,6%, καθώς οι επιτοκιακές αυξήσεις έχουν αντίκτυπο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Αντίστοιχα, το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνης επιδεινώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα το Σεπτέμβριο, παρότι η πτώση ήταν μικρότερη του αναμενομένου. 

Την ίδια στιγμή, το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών εκτινάχθηκε ενδοσυνεδριακά σε υψηλό εξαμήνου, στις 199,80 μονάδες βάσης, από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το έλλειμμα φέτος και το επόμενο έτος και υποβάθμισε αντίστοιχα τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο 4,96%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις αρχές Ιουλίου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 11 ετών.  Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε προς στιγμή το 4,50% για να κλείσει τελικά στο 4,47%, ενώ και στην πενταετία, το κόστος δανεισμού ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά το φράγμα του 4%. 

 

 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News