Business & Finance Πέμπτη 28/09/2023, 17:19
ΑΓΟΡΕΣ

Νευρικότητα και στάση αναμονής στη Wall Street

Νευρικότητα και στάση αναμονής στη Wall Street

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα, καθώς επιμένουν οι ανησυχίες της αγοράς για την παρατεταμένα περιοριστική νομισματική πολιτική, την ώρα που οι επενδυτές αξιολογούν τα νέα οικονομικά δεδομένα και αναμένουν νέες δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 29,7 μονάδες ή 0,09%, ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,1% και ο τεχνολογικός Nasdaq – οποίος επηρεάζεται πιο πολύ από τα επιτόκια- υποχωρεί οριακά κατά 0,04%. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ανέβηκε κατά περίπου 8 μονάδες βάσης στο 4,69%, ενώ το 30ετές έφτασε νωρίτερα να διαπραγματεύεται σε υψηλό 13 ετών.

Ανησυχίες προκάλεσαν τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση της προσωπικής κατανάλωσης, του κύριου μοχλού της αμερικανικής οικονομίας, κατά 0,8% σε ετήσια βάση την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, καταγράφοντας την πιο αδύναμη πρόοδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο. 

Παράλληλα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% το β’ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη μέτρηση του. Αυτή είναι η τρίτη μέτρηση του ΑΕΠ για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου. 

Παράλληλα, η ανάπτυξη του α’ τριμήνου αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 2,2% από 2% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Επιπλέον, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 204.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 215.000. 

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και άλλοι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα μιλήσουν αργότερα την Πέμπτη. Τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών δεν αφήνουν ελπίδες για μια στροφή προς χαμηλότερα επιτόκια οποτεδήποτε σύντομα, καθιστώντας τον Σεπτέμβριο τον χειρότερο μήνα για τις παγκόσμιες μετοχές εδώ και ένα χρόνο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News