Business & Finance Πέμπτη 28/09/2023, 15:16
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κάτω από τις 1.200 μονάδες με πεσμένο τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κάτω από τις 1.200 μονάδες με πεσμένο τζίρο

Πτωτικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά η οποία υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.200 μονάδων, προς τις 1.190 μονάδες, με χαμηλό τζίρο, εν μέσω πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.193,3 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,9% με την αξία των συναλλαγών μόλις στα 40 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζκός δείκτης, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, υποχωρεί κατά 0,90% με την Πειραιώς σχεδόν στο -2%, ενώ οι μετοχές των ΕΤΕ και Alpha υποχωρούν πάνω από 1%, ενώ μόνο η Eurobank καταγράφει ήπια κέρδη.

Tη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean (-3,58%), της Ελλάκτωρ (-3,45%), της Μυτιληναίος (-2,89%) και της ΕΥΔΑΠ (-2,59%). Tη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (+1,57%), του ΟΛΠ (+1,39%) και της Lamda Development (+1,03%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης του Εμπορίου (+0,27%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-2,62%) και του Πετρελαίου (-1,20%).

Οπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, τo X.A. έχει χάσει πάνω από 10% από τα πρόσφατα υψηλά του, που σημείωσε τον Ιούλιο, και τα οποία ήταν πολύ κοντά στα υψηλά του 2014, με την εποχικότητα να κερδίζει τα καλά νέα. Από την άλλη, η καλή εικόνα τόσο της οικονομίας όσο και των εταιρειών δεν έχει αλλάξει, με τις ελληνικές μετοχές να χαρακτηρίζονται φθηνές, όπως προσθέτει. Η ανάπτυξη το 2023 φαίνεται να κλείνει με σημαντική άνοδο και όλα δείχνουν ότι και το 2024 θα είναι ακόμη μία καλή χρονιά.

«Ολα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους πως η αγορά απλώς βιώνει μια ανάπαυλα πριν συνεχίσει την ανοδική της πορεία», τονίζει ο κ. Ζαχαράκης προσθέτοντας πως αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από χρόνια και με εξαίρεση τις ΑΕΕΑΠ και κάποιες ιδιωτικές τοποθετήσεις στην ΕΝΑ αγορά, έχουμε το πρώτο μεγάλο ΙPO αυτό της Optima. «Δεν θυμόμαστε στον αιώνα που διανύουμε εισαγωγή τράπεζας στο χρηματιστήριο παρά μόνο διασώσεις», υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα, μεικτά πρόσημα καταγράφονται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το ήπια ανοδικό άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,5% τον Σεπτέμβριο από 2,6% τον Αύγουστο, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός επιβράδυνε στο 5,8% από 6,1%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Jamie Dimon: Δεν αποκλείει επιτόκια 7% – Θα δούμε ποιος κολυμπάει γυμνός

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News