Business & Finance Πέμπτη 28/09/2023, 11:17
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα πωλητών πέριξ των 1.200 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα πωλητών πέριξ των 1.200 μονάδων

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την αγορά να συνεχίζει στον δρόμο της διόρθωσης και να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.200 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.199,68 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,37% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 6 εκατ. ευρώ.Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται οριακά.

Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-1,95%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,06%), της Alpha Bank (-0,93%), της ΔΕΗ (-0,88%), της ΕΥΔΑΠ (-0,86%) και της Πειραιώς (-0,78%). Αντιθέτως, στήριγμα στην αγορά δίνουν οι μετοχές της Σαράντης (+0,93%), της Τιτάν (+0,85%), του ΟΛΠ (+0,69%) και των ΕΛΠΕ (+0,67%). Αντιθέτως

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+0,80%) και των Ταξιδιών (+0,37%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-1,91%) και των προσωπικών Προϊόντων (-1,01%).

Οπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, τo X.A. έχει χάσει πάνω από 10% από τα πρόσφατα υψηλά του, που σημείωσε τον Ιούλιο, και τα οποία ήταν πολύ κοντά στα υψηλά του 2014, με την εποχικότητα να κερδίζει τα καλά νέα. Από την άλλη, η καλή εικόνα τόσο της οικονομίας όσο και των εταιρειών δεν έχει αλλάξει, με τις ελληνικές μετοχές να χαρακτηρίζονται φθηνές, όπως προσθέτει. Η ανάπτυξη το 2023 φαίνεται να κλείνει με σημαντική άνοδο και όλα δείχνουν ότι και το 2024 θα είναι ακόμη μία καλή χρονιά.

«Ολα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους πως η αγορά απλώς βιώνει μια ανάπαυλα πριν συνεχίσει την ανοδική της πορεία», τονίζει ο κ. Ζαχαράκης προσθέτοντας πως αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από χρόνια και με εξαίρεση τις ΑΕΕΑΠ και κάποιες ιδιωτικές τοποθετήσεις στην ΕΝΑ αγορά, έχουμε το πρώτο μεγάλο ΙPO αυτό της Optima. «Δεν θυμόμαστε στον αιώνα που διανύουμε εισαγωγή τράπεζας στο χρηματιστήριο παρά μόνο διασώσεις», υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα, σε απώλειες έχουν γυρίσει ξανά οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το ήπια ανοδικό άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,5% τον Σεπτέμβριο από 2,6% τον Αύγουστο, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός επιβράδυνε στο 5,8% από 6,1%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News