Business & Finance Τετάρτη 27/09/2023, 22:47
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Το brent ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά και τα 97 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Το brent ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά και τα 97 δολάρια το βαρέλι

Oι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν 3% στη σημερινή συνεδρίαση, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο στη διάρκεια του 2023, μετά την απότομη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ τα οποία αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για σφιχτή παγκόσμια προσφορά. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο περίπου 3% στα 96,55 δολάρια ο τόνος ξεπερνώντας μάλιστα προς στιγμή και το φράγμα των 97 δολαρίων. 

Στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού ενισχύθηκε 3,6% στα 93,68 δολάρια, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά και το επίπεδο των 94 δολαρίων. 

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ  μειώθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα στα 416,3 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις αναλυτών που έκαναν λόγο για μείωση της τάξης των 320.000 βαρελιών. 

Τα αποθέματα αργού στους αποθηκευτικούς χώρους του Κούσινγκ της Οκλαχόμα μειώθηκαν κατά 943.000 βαρέλια στην εβδομάδα διαμορφούμενα μόλις στα 22 εκατ. βαρέλια, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022. 

«Η αγορά καθοδηγείται από τις ελλείψεις σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά αποθέματα», αναφέρει ο Άντριου Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates. 

Τα αποθέματα στο Κούσινγκ έχουν μειωθεί κοντά σε ιστορικά χαμηλά εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης για διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα και για εξαγωγές, πυροδοτώντας ανησυχίες για την ποιότητα του εναπομείναντος πετρελαίου στο συγκεκριμένο αποθηκευτικό χώρο αλλά και για το εάν θα μειωθούν κάτω από το κατώτατο λειτουργικό επίπεδο. 

Να σημειωθεί ότι οι τιμές υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όμως επέστρεψαν σε ράλι καθώς οι αγορές φοβούνται για περιορισμένη προσφορά εν όψει του χειμώνα, μετά τις μειώσεις της παραγωγής και των εξαγωγών από τη Σαουδική Αραβία και την Ρωσία αντίστοιχα. 

«Έως ότου υπάρξει απόφαση για αύξηση της παραγωγής, η παγκόσμια αγορά ενέργειας θα παραμείνει σφιχτή», ανέφερε ο Όλε Χάνσεν της Saxo Bank. 

Ωστόσο, ο Ντένις Κίσλερ της BOK Financial, θεωρεί ότι οι αγορές έχουν φθάσει σε υπερβολικό επίπεδο και γι΄αυτό η αγορά είναι έτοιμη για διόρθωση. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Το Bloomberg «έπιασε» τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας στον Λακωνικό Κόλπο – Τα πετρέλαιο και το spoofing

ING: Νέος πονοκέφαλος για τις κεντρικές τράπεζες το πετρελαϊκό σοκ

Ράλι στο πετρέλαιο – Θα ακριβύνουν κι άλλο οι πτήσεις;

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News