Business & Finance Τετάρτη 27/09/2023, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε χαμηλό εξαμήνου ο δείκτης STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε χαμηλό εξαμήνου ο δείκτης STOXX 600

Πτωτικά για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον κλάδο του real estate να δέχεται έντονες πιέσεις, ενώ η υποβάθμιση προβλέψεων από επιχειρήσεις έκαμψε τις μετοχές των ολλανδικών ασφαλιστικών ομίλων της ελβετικής UBS. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2% κλείνοντας σε χαμηλό εξαμήνου. 

Ο δείκτης για το ευρωπαϊκό real estate υποχώρησε 2% αφότου η Jefferies υποβάθμισε αρκετές εταιρείες χαρτοφυλακίου ακινήτων στη Βρετανία, με την προειδοποίηση ότι η αγορά γραφείων του Λονδίνου βρίσκεται σε «ύφεση ενοικίων», καθώς οι άδειοι χώροι γραφείων στο Γουέστ Έντ, στο Σίτι και στο Κάναρι Γουόρφ έχουν αγγίξει υψηλό 30 ετών. 

Οι μετοχές των Land Securities, British Land και Derwent London υποχώρησαν μεταξύ 3,4% και 4,3%. 

Γενικά, το επενδυτικό κλίμα παραμένει αρνητικό καθώς οι επενδυτές φοβούνται για την πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με την εξασθένηση του κλάδου ακινήτων της Κίνας να επιδεινώνει την κατάσταση. 

«Καθώς βαδίζουμε στο τέλος της εβδομάδας, του μηνός και του τρίτου τριμήνου, υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο και για τον χρόνο που οι κεντρικές τράπεζες θα κρατήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα καθώς μία μεγάλη διάρκεια θα μπορούσε να επιδεινώσει τις προοπτικές της οικονομίας», αναφέρει ο Μάικλ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets. 

O STOXX 600 αναμένεται να παρουσιάσει τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, με τον DAX στην Φρανκφούρτη να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος. 

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των ολλανδικών ασφαλιστικών δέχθηκαν πλήγμα από δικαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο μακροχρόνιων αγωγών για επενδυτικά προϊόντα, ανοίγοντας το δρόμο για μεγάλες αποζημιώσεις σε πελάτες. Η μετοχή της NN Group βούλιαξε 18,8%. 

Επίσης, η μετοχή της UBS υποχώρησε 3% μετά από δημοσίευμα ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει εάν βοηθούσε Ρώσους πελάτες να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις. 

Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε 0,3% αφότου η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 0,8% φέτος από την προηγούμενη πρόβλεψη του 1%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News