Business & Finance Τετάρτη 27/09/2023, 20:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε κλοιό πιέσεων τα ιταλικά – Σε υψηλό 11 μηνών η απόδοση του 10ετούς

Ομόλογα: Σε κλοιό πιέσεων τα ιταλικά – Σε υψηλό 11 μηνών η απόδοση του 10ετούς

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών εκτινάχθηκε το spread των ιταλικών 10ετών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, καθώς οι επενδυτές επαναπροσδιορίζονται για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα εν όψει του σχεδίου προϋπολογισμού της Ιταλίας. 

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2024 στο 4,1% έως 4,3% του ΑΕΠ από το 3,7% που είχε προβλεφθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Reuters επικαλούμενο πηγές. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 4,6 μονάδες βάσης στο 4,78%, αγγίζοντας νέο υψηλό 11 μηνών, με το spread να ξεφεύγει πάνω από τις 195 μονάδες βάσης, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη διεύρυνση από τις 5 Μαίου, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά έκτοτε το φράγμα των 190 μονάδων βάσης. 

Το διευρυνόμενο χάσμα στις αποδόσεις των γερμανικών και ιταλικών δείχνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίου ζητούν υψηλότερη απόδοση για να επενδύσουν σε ιταλικά ομόλογα έναντι των υπόλοιπων της Ευρωζώνης. Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο απίθανο να διευρυνθούν περαιτέρω από τα επίπεδα αυτά. 

«Παρά την έντονη μεταβλητότητα, το επίπεδο των 200 μονάδων βάσης φαίνεται μεγάλο εμπόδιο για ιταλικά κρατικά ομόλογα εν απουσία περαιτέρω δημοσιονομικής πειθαρχίας», αναφέρει ο Μάικλ Λέιστερ, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια της Commerzbank. 

Παρ΄όλα αυτά, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη μεταβλητότητα το επόμενο διάστημα. «Η συζήτηση γύρω από τον ιταλικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μεταβλητότητα στα ιταλικά κρατικά ομόλογα ειδικά τώρα που οι διαπραγματεύσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας εισέρχονται στην πιο κρίσιμη φάση», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, ειδικός της Allianz Global Investors. 

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους. 

Περαιτέρω άνοδο σημείωσε και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, που έφθασε στο 4,31% με το spread στις 153 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, αυξήθηκε στο 3,83%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 150 εκατ.ευρώ. 

Σε σταθερή άνοδο και το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία, που ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,83% αγγίζοντας νέο υψηλό 12 ετών. 

Τα κρατικά ομόλογα δέχονται πιέσεις σε ολοκληρο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες ειδικά αυτά που είναι μακρινού ορίζοντα.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει τελευταίως ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα για την τιθάσσευση του πληθωρισμού. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News