Business & Finance Τετάρτη 27/09/2023, 17:21
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μικρά κέρδη με το βλέμμα σε Fed και μάκρο

Wall Street: Μικρά κέρδη με το βλέμμα σε Fed και μάκρο

Προσπάθεια ανόδου καταγράφεται στη Wall Street, καθώς υποχωρει η ανησυχία που είχε προκληθεί υπό τον φόβο των υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο διάστημα. Παράλληλα, αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων με το αμερικανικό 10ετές στο 4,5% μετά το νέο υψηλό από το 2007 που έπιασε την Τρίτη.

Ο Dow Jones σημειώνει οριακά κέρδη 0,03% στις 33.629,4 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,18% στις 4.283 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που σημειώνει άνοδο 0,27% και διαπραγματεύεται στις 13.097 μονάδες.

Ο δείκτης φόβου της Wall Street – ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index ή VIX – υποχώρησε αφού τις προηγούμενες ημέρες είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Με ένα πιθανό stutdown του κράτους να διαφαίνεται μέχρι το τέλος του μήνα και την απεργία των εργαζομένων στον τομέα των αυτοκινήτων να παρατείνεται, αυξάνονται οι ελπίδες ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να αλλάξουν στάση ως προς τη διατήρηση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής επί μακρόν.

Την Πέμπτη αναμένεται να μιλήσουν ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας. Ο Krishna Guha της Evercore ISI δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή μια πιο μετρημένη στάση από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα, αλλά είναι απίθανο να υπάρξει στροφή.

Στα μακροοικονομικά νέα, οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια για αγαθά διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών κινήθηκαν υψηλότερα τον Αύγουστο κποντρα στις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών ενισχύθηκαν 0,2% τον Αύγουστο, μετά από βουτιά 5,6% τον Ιούλιο, σκαρφαλώνοντας στα 284,7 δισ. δολάρια. 

Η άνοδος προήλθε, ωστόσο, κυρίως από τις αμυντικές δαπάνες, καθώς οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αντικαταστήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό που στάλθηκε στην Ουκρανία. Εξαιρουμένων των παραγγελιών στον τομέα της άμυνας, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά σημείωσαν πτώση 0,7% τον περασμένο μήνα.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News