Business & Finance Τετάρτη 27/09/2023, 14:55
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διολισθαίνει ξανά στις 1.200 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διολισθαίνει ξανά στις 1.200 μονάδες

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων έχει περάσει η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από ένα ήπιο ανοδικό ξεκίνημα και εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Σημειωτέον ότι ο περιορισμένος τζίρος οφείλεται και σε προβλήματα μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

Την ίδια ώρα, πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω ανησυχιών για τις συνέπειες που θα έχει η παράταση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.202,19 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,43% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 35 εκατ. ευρώ. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της Eurobank, του ΟΛΠ και της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ την αγορά στηρίζουν με κέρδη οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola HBC.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη πτώση -άνω του 1%- καταγράφουν οι δείκτες των Κατασκευών και των Τραπεζών, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας και των Τηλεπικοινωνιών.

Τα θετικά νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία, όπως είναι οι αναβαθμίσεις από τους οίκους, δεν έχουν αλλάξει την επενδυτική ψυχολογία, με τους αγοραστές να διατηρούν στάση αναμονής, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ως αποτέλεσμα, οι προγραμματισμένες πωλήσεις με στόχο το κλείδωμα των κερδών που συνεχίζουν να εκδηλώνονται, οδήγησαν τις προηγούμενες ημέρες σε παρατεταμένες ρευστοποιήσεις τραπεζικών και άλλων δεικτοβαρών τίτλων.

Με δεδομένη την περιδίνηση της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, η αποεπένδυση των διεθνών funds από το Χ.Α. με το επενδυτικό προφίλ των γρήγορων κινήσεων που τα χαρακτηρίζει, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αλλά ούτε και να μας ανησυχεί, επισημαίνει ο αναλυτής. Η αλλαγή φρουράς και η έλευση νέων funds με επενδυτική στρατηγική μακράς πνοής σύντομα θα δρομολογηθούν ως αποτέλεσμα της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από τους άλλους επενδυτικούς οίκους (S&P στις 20/10, Fitch 1/12) με το ελληνικό Χρηματιστήριο να βάζει υποψηφιότητα για επάνοδο στις ανεπτυγμένες αγορές το 2024.

Παράλληλα, το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι επιβαρυντικό, καθώς η προοπτική να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια στα πολύ ψηλά επίπεδα όπου βρίσκονται σήμερα, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη επιμονή του πληθωρισμού και τη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα, επιβαρύνει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου των επενδυτών στις αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

EBRD: Βλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2024 στην Ελλάδα

Αγώνας δρόμου για απορρόφηση 62 δισ. ευρώ έως το 2030

Wall Street: Η χειρότερη ημέρα από το Μάρτιο για τον Dow – Κάτω από τις 4.300 μονάδες ο S&P 500

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News