Business & Finance Τετάρτη 27/09/2023, 11:20
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική κίνηση σε στενό εύρος συναλλαγών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική κίνηση σε στενό εύρος συναλλαγών

Στο χθεσινό μοτίβο της ήπιας ανόδου με περιορισμένο τζίρο κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συμβαδίζοντας με τις ευρωπαϊκές αγορές.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται  στις 1.226,49 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,57% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 2,35 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ και της Coca Cial HBC. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, των ΕΛΠΕ, της Eurobank και της Viohalco.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και των Προσωπικών Προϊόντων.

Τα θετικά νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία, όπως είναι οι αναβαθμίσεις από τους οίκους, δεν έχουν αλλάξει την επενδυτική ψυχολογία, με τους αγοραστές να διατηρούν στάση αναμονής, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ως αποτέλεσμα, οι προγραμματισμένες πωλήσεις με στόχο το κλείδωμα των κερδών που συνεχίζουν να εκδηλώνονται, οδήγησαν τις προηγούμενες ημέρες σε παρατεταμένες ρευστοποιήσεις τραπεζικών και άλλων δεικτοβαρών τίτλων.

Με δεδομένη την περιδίνηση της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, η αποεπένδυση των διεθνών funds από το Χ.Α. με το επενδυτικό προφίλ των γρήγορων κινήσεων που τα χαρακτηρίζει, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αλλά ούτε και να μας ανησυχεί, επισημαίνει ο αναλυτής. Η αλλαγή φρουράς και η έλευση νέων funds με επενδυτική στρατηγική μακράς πνοής σύντομα θα δρομολογηθούν ως αποτέλεσμα της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από τους άλλους επενδυτικούς οίκους (S&P στις 20/10, Fitch 1/12) με το ελληνικό Χρηματιστήριο να βάζει υποψηφιότητα για επάνοδο στις ανεπτυγμένες αγορές το 2024.

Παράλληλα, το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι επιβαρυντικό, καθώς η προοπτική να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια στα πολύ ψηλά επίπεδα όπου βρίσκονται σήμερα, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη επιμονή του πληθωρισμού και τη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα, επιβαρύνει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου των επενδυτών στις αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα, κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από ένα δειλό άνοιγμα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,34% στις 449,2 μονάδες με τους επιμέρους κλάδους μοιρασμένους σε αρνητικό και θετικό έδαφος.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,22%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,39%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,24%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,4%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κερδίζει 0,5%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγώνας δρόμου για απορρόφηση 62 δισ. ευρώ έως το 2030

Wall Street: Η χειρότερη ημέρα από το Μάρτιο για τον Dow – Κάτω από τις 4.300 μονάδες ο S&P 500

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News