Business & Finance Τρίτη 26/09/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Η χειρότερη ημέρα από το Μάρτιο για τον Dow – Κάτω από τις 4.300 μονάδες ο S&P 500

Wall Street: Η χειρότερη ημέρα από το Μάρτιο για τον Dow – Κάτω από τις 4.300 μονάδες ο S&P 500

Την χειρότερη συνεδρίαση από το Μάρτιο παρουσίασε σήμερα ο Dow Jones, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών και την καταναλωτική εμπιστοσύνη πυροδότησαν ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. 

Ο δείκτης των blue chip απώλεσε 388 μονάδες ή 1,14% της αξίας του κλείνοντας στις 33.618,88 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, έκλεισε κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το Μάιο.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,47% στις 4.273,53 μονάδες, διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο των 4.300 μονάδων για πρώτη φορά από τις 9 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,57% στις 13.063,61 μονάδες. 

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών ήταν κατώτερες των προσδοκιών για τον Αύγουστο, φθάνοντας τις 675.000 που σημαίνει πτώση 8,7% από τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Οικονομολόγοι έκαναν λόγο για περισσότερες πωλήσεις, της τάξης των 695.000 κατοικιών, που θα σήμαινε μία πτώση 2,7%. 

Από την άλλη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στο 103 το Σεπτέμβριο από το 108,7 του Αυγούστου, όταν οικονομολόγοι περίμεναν ότι θα διαμορφωνόταν στο 105,5. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και στο 7% σε ένα ακραίο σενάριο, δήλωση που επιδείνωσε το επενδυτικό κλίμα. Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν, με τη Wells Fargo να χάνει περισσότερο από 1% της αξίας της, όπως και η Morgan Stanley. 

Μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, ο Nasdaq έχει υποχωρήσει περίπου 7%, ενώ οι δείκτες S&P 500 και Dow έχουν καταγράψει πτώση άνω του 5% και 3% αντίστοιχα. Βασικό μοχλός πίεσης η προειδοποίηση της Fed ότι θα υπάρξουν λιγότερες του αναμενομένου επιτοκιακές μειώσεις το επόμενο έτος. Οι ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική είναι ο βασικός παράγοντας που έχει ωθήσει την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. 

«Οι επενδυτές είναι πολύ νευρικοί και προσπαθούν να ερμηνεύσουν τι σημαίνει η αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων για την οικονομία, την χρηματιστηριακή αγορά και την αξία του δολαρίου», αναφέρει ο Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής επενδύσεων της CFRA Research. 

Επίσης, οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον, καθώς οι νομοθέτες ελπίζουν να αποτρέψουν ένα κλείσιμο της κυβέρνησης που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από την 1η Οκτωβρίου, εάν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει σε ένα νομοσχέδιο για τις δαπάνες.

Ωστόσο, με το τέλος του Σεπτεμβρίου, οι επενδυτές θα μπορούσαν να πάρουν μία ανάσα. Αν και ο Οκτώβριος είναι γνωστός ως ο μήνας που οδήγησε στα κραχ του 1929 και του 1987, έχει επίσης τη φήμη του «δολοφόνου της αρκούδας», σύμφωνα με το Αλμανάκ του Χρηματιστή.

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News