Business & Finance Τρίτη 26/09/2023, 20:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε χαμηλό 11 εβδομάδων ο STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε χαμηλό 11 εβδομάδων ο STOXX 600

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, με τους ιδιαίτερα ευαίσθητους στις επιτοκιακές αυξήσεις κλάδους τεχνολογίας και real estate να δέχονται πιέσεις από τις υψηλές ομολογιακές αποδόσεις εν  μέσω ανησυχιών για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, που έστειλε τις μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών σε bear market. 

O πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,6% κλείνοντας σε χαμηλό 11 εβδομάδων. 

Οι μετοχές τεχνολογίας, των οποίων οι αποτιμήσεις δέχονται πιέσεις όταν αυξάνονται οι ομολογιακές αποδόσεις, υποχώρησαν 2%, ενώ ο κλάδος του real estate γνώρισε απώλειες 1,9% εν μέσω ανησυχιών ότι τα επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν πρόκειται να υποχωρήσουν τόσο γρήγορα όσο περιμένει η αγορά. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στην αρχή της συνεδρίασης έως το 2,813%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 12 ετών για να πάρει εν συνεχεία μία μικρή ανάσα στο 2,79%. Αντίστοιχα, του αμερικανικού 10ετούς άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007, στο 4,56%. 

«Εάν η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς φθάσει το 4,75% τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε ρωγμές στις μετοχές καθώς το αφήγημα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θα σταματήσει να υφίσταται», αναφέρουν στρατηγικοί αναλυτές της Saxo Bank. 

Tην ίδια στιγμή, ο δείκτης που παρακολουθεί τις μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών της Ευρώπης, που έχουν  ιδιαίτερη έκθεση στην κινεζική αγορά, υποχώρησε πάνω από 20% από το ιστορικό υψηλό του Μαίου, μία πτώση που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται πλέον σε καθοδική αγορά. 

Ο γίγαντας LVMH και η Richemont έχουν δει τις μετοχές τους να υποχωρούν 1,4% και 3% αντίστοιχα, καθώς οι επενδυτές εξακολουθουν να ανησυχούν για την απογοητευτική μεταπανδημική ανάκαμψη της Κίνας και την πτώση των πωλήσεων στις ΗΠΑ. 

Οι μετοχές δέχθηκαν πιέσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού από τη στιγμή που η ΕΚΤ και η Φέντεραλ Ριζέρβ έδωσαν το σήμα ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκιά τους σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News