Business & Finance Τρίτη 26/09/2023, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ασθενική αντίδραση χωρίς καύσιμα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ασθενική αντίδραση χωρίς καύσιμα

Με ήπια άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς η προσπάθεια αντίδρασης ανατράπηκε από την κατοχύρωση σε επιλεγμένους τίτλους, ενώ επιβαρυντική είναι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές λογω του διάχυτου φόβου για την υγεία της οικονομίας εν μέσω «higher for longer» επιτοκίων. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, του ΟΛΠ και της ΔΕΗ, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε ο τζίρος. 

O Γενικός Δείκτης στο έκλεισε στις 1.219,57 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,31%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.223,42 μονάδες (+0,17%) και κατώτερη τιμή στις 1.209,44 μονάδες (-0,63%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 75,22 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 17.415.912 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,16%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,32%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,48%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+3,99%), του ΟΛΠ (+3,72%), της ΔΕΗ (+3,27%), των ΕΛΠΕ (+2,60%) και της Σαράντης (+2,55%) και της Πειραιώς (+1,90%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (-2,43%), της Quest Συμμετοχών (-1,54%), της Τέρνα Ενεργειακή (-1,19%) και της ΕΥΔΑΠ (-1,03%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+2,19%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,78%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-2,25%) και του Εμπορίου (-1,48%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 3.598,901 και 3.370.978 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΠΑΠ με 15,29 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 7,86 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 41 μετοχές, 56 πτωτικά και 12 παρέμειναν σταθερές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να «χωνέψει» τα τρέχοντα επίπεδα καθώς αξιολογούνται και τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου που αναμένονται μέχρι την Παρασκευή. Η πρόσφατη διόρθωση  ήρθε έπειτα από πολύ μεγάλη ανοδική κίνηση τόσο σε ποσοστό όσο και σε διάρκεια, ενώ η τελευταία εβδομάδα είχε και πάλι αρκετά θετικά νέα, απανωτές αναβαθμίσεις από τους οίκους τόσο στην οικονομία όσο και στον τραπεζικό κλάδο. Τεχνικά η αγορά έκανε τη μεγαλύτερη διόρθωση του έτους, θυμίζοντας παρ’ όλα αυτά ότι ακόμα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξεως του 30%. Το πολύ σημαντικό είναι ότι υπάρχουν τίτλοι οι οποίοι έχουν διαφορετική συμπεριφορά από τη γενική εικόνα, με κάποιους να έχουν δώσει αγοραστικά σήματα βοηθώντας στην αντίδραση του Γενικού Δείκτη. 

Την ίδια ώρα, το αρνητικό μομέντουμ συνεχίζεται στις διεθνείς αγορές με τις ευρωαγορές και τη Wall Street να καταγράφουν σημαντικές απώλειες υπό τον φόβο μιας παρατεταμένης περιόδου υψηλών επιτοκίων.

Μάλιστα, ο  CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, προειδοποίησε σήμερα ότι ο κόσμος ίσως να μην είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο πιθανό σενάριο, όπου η Federal Reserve θα ανεβάσει τα επιτόκια στο 7%, την ώρα που η οικονομία θα εμφανίζει στασιμοπληθωρισμό.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Παροχές τέλος, λέει το ΥΠΕΘΟ – Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος

Wall Street: Τα υψηλότερα επιτόκια τρομάζουν ξανά τους αγοραστές

Αμερικανός επενδυτής: Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για αγορά φθηνών μετοχών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News