Business & Finance Τρίτη 26/09/2023, 17:21
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τα υψηλότερα επιτόκια τρομάζουν ξανά τους αγοραστές

Wall Street: Τα υψηλότερα επιτόκια τρομάζουν ξανά τους αγοραστές

Επανήλθαν τα αρνητικά πρόσημα στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές διαβλέπουν μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων. Ωστόσο, σταμάτησε το sell-off στα κρατικά ομόλογα, ενώ το δολάριο ανέβηκε.

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 0,8% στις 33.730 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 1,16% στις 4.286,5 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση 1,3% στις 13.097,7 μονάδες.

Η Tesla είναι μεταξύ των χαμένων, σημειώνοντας πτώση εν μέσω της συνεχιζόμενης έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κινεζικές επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ η Comerica Inc. υποχώρησε μετά από υποβάθμιση από αναλυτή. 

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για έκτο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της S&P CoreLogic Case-Shiller. 
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν ελαφρά στο 4,52%, ενώ είχαν φτάσει στο 4,56% σε υψηλά άνω των 15 ετών. Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση, καθώς οι επιπτώσεις της ανόδου του δολαρίου εξασθένησαν τη ζήτηση.

Ο ένας ομιλητής της Fed μετά τον άλλον την τελευταία εβδομάδα εξέπεμψε εμφατικά μηνύματα ότι θα διατηρηθεί η περιοριστική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν η οικονομία είναι ισχυρότερη από την αναμενόμενη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης Neel Kashkari δήλωσε ότι αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια άλλη μια φορά φέτος.

«Οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ένα περιβάλλον “υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα” είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα και προσαρμόζονται σιγά-σιγά στη νέα νόρμα», έγραψε σε σημείωμά του ο Paul Nolte, ανώτερος διαχειριστής περιουσίας στην Murphy & Sylvest Wealth Management. «Το “Higher for longer” είναι το μότο της Fed εδώ και μερικούς μήνες. Μόλις πρόσφατα οι αγορές τους πήραν στα σοβαρά».

Ο Jamie Dimon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co. διατύπωσε την ιδέα ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν το 7%, ένα δυσμενές σενάριο που θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, η προειδοποίηση ότι ένα stutdown της αμερικανικής κυβέρνησης θα αντανακλούσε άσχημα στην πιστοληπτική ικανότητα της Αμερικής από την Moody’s Investors Service, στρέφει το ενδιαφέρον των επενδυτών στην προθεσμία που λήγει στο τέλος του μήνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανός επενδυτής: Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για αγορά φθηνών μετοχών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News