Business & Finance Δευτέρα 25/09/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Mε πτώση για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Mε πτώση για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μηνός έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω ανησυχιών ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και καθώς η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έχει κάμψει τη ζήτηση. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,6% κλείνοντας με πτώση για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας καθώς και ατομικών και οικιακών συσκευών υποχώρησε περισσότερο από 2% καθοδηγώντας την πτώση και στους υπόλοιπους κλάδους. 

Οι μετοχές από τον κλάδο πολυτελών ειδών με έκθεση στην Κίνα, όπως LVMH και Kering, υποχώρησαν 2,6% και 4,5% αντίστοιχα, εν μέσω ανησυχιών για τον ρυθμό ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων έκλεισε με απώλειες 0,8%, καθώς οι τιμές μετάλλων υποχώρησαν λόγω των αυξημένων αποθεμάτων και των ανησυχιών ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

«Η φήμη του Σεπτεμβρίου ως ενός από τους χειρότερους μήνες για τις μετοχές έχει ενισχυθεί από τον τρόπο που κινήθηκαν οι μετοχές τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Η νέα άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων ενισχύει ακόμη περισσότερο την αστάθεια στην αγορά μετοχών, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι όταν ο Πάουελ λέει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο, το εννοεί πραγματικά», αναφέρει ο Κρις Μπότσαμπ, αναλυτής της online πλατφόρμας συναλλαγών IG. 

Oι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων αυξήθηκαν με αυτές των γερμανικών 10ετών να αγγίζουν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σήμερα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ότι τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2%, επαναλαμβάνοντας την καθοδήγηση της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια ούτε θα αυξηθούν χωρίς ωστόσο να αποκλειστεί περαιτέρω άνοδος. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 1% στη σημερινή συνεδρίαση με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε το Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας κάμψη για πέμπτο διαδοχικό μήνα. 

Οι γερμανικές μετοχές γνώρισαν την χειρότερη επίδοση μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, με πτώση 4,6% συγκριτικά με την αντίστοιχη 2,5% του δείκτη STOXX 600. 

 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News