Business & Finance Δευτέρα 25/09/2023, 15:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με βαρίδια η άνοδος – Στήριγμα οι τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με βαρίδια η άνοδος – Στήριγμα οι τράπεζες

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, έχουν όμως απολέσει ένα σημαντικό μέρος από τα αρχικά τους κέρδη. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, μετά την πρόταση της Eurobank για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της που κατέχει το ΤΧΣ και μάλιστα με premium 18% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.221,64 μονάδες με άνοδο 0,32% και με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 65,15 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά  1,68%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.240,26 μονάδες (+1,85%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς με άνω του 3%, της Ελλάκτωρ, της Eurobank και της ΔΕΗ με άνω του 2%. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Quest με άνω του 2%, της Viohalco σχεδόν 1,5% και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με πτώση άνω του 1%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν – εκτός από τις τράπεζες- και ο δείκτης των Ταξιδιών, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας και της Υγείας.

To μπαράζ αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης και θετικών συστάσεων από ξένους επενδυτικούς οίκους που δέχονται οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι αποδίδει.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του X.A., Γιάννος Κοντόπουλος, ανέφερε ότι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν μπορεί να τιμολογηθεί πλήρως αν δεν έρθουν οι απαιτούμενες επενδυτικές ροές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει δύο τουλάχιστον οίκοι αξιολόγησης, ενός επιπέδου και πάνω, να δώσουν την επενδυτική βαθμίδα.

Την ίδια ώρα, έντονα πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ οι μετοχές διεθνώς οδεύουν προς το κλείσιμο ενός μήνα με ισχυρές απώλειες, καθώς η διαφαινόμενη διατήρηση τω υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο διάστημα από τις τράπεζες έδωσε ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

S&P: Η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη ήρθε για να μείνει

Στο 1,80 ευρώ ανά μετοχή η προσφορά της Eurobank για το 1,4%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News