Business & Finance Δευτέρα 25/09/2023, 11:13
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξανά σε ανοδική τροχιά με οδηγό τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξανά σε ανοδική τροχιά με οδηγό τις τράπεζες

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υπερβαίνει τα επίπεδα των 1.230 μονάδων. Στο επίκεντρο του επενδυτικούς ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, στον απόηχο της είδησης ότι ξεκινά η αποεπένδυση του Δημοσίου από την Eurobank.

To μπαράζ αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης και θετικών συστάσεων από ξένους επενδυτικούς οίκους δέχονται οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.233,9 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,38% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 8,5 εκατ. ευρώ. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,53%), της Alpha Bank (+3,38%), Eurobank (+3,09%), της Εθνικής (+2,14%) και της ΔΕΗ (+1,60%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,45%) και του ΟΤΕ (-0,21%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+2,45%) και των προσωπικών Προϊόντων (+1,11%), ενώ μικρή πτώση καταγράφουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-0,21%) και της Υγείας (-0,07%).

Την Παρασκευή η αγορά έβγαλε την πολυαναμενόμενη αντίδραση, μετά από 4 πτωτικές συνεδριάσεις, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο -3,24%. 

Σχολιάζοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, ο διευθύνων σύμβουλος του X.A., Γιάννος Κοντόπουλος, ανέφερε ότι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν μπορεί να τιμολογηθεί πλήρως αν δεν έρθουν οι απαιτούμενες επενδυτικές ροές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει δύο τουλάχιστον οίκοι αξιολόγησης, ενός επιπέδου και πάνω, να δώσουν την επενδυτική βαθμίδα.

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με μεικτά πρόσημα, ενώ οι μετοχές διεθνώς οδεύουν προς το κλείσιμο ενός μήνα με ισχυρές απώλειες, καθώς η διαφαινόμενη διατήρηση τω υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο διάστημα από τις τράπεζες έδωσε ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στο 1,80 ευρώ ανά μετοχή η προσφορά της Eurobank για το 1,4%

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News