Business & Finance Παρασκευή 22/09/2023, 20:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε διαφορετικές ταχύτητες οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Σε διαφορετικές ταχύτητες οι αποδόσεις του ευρώ

Σε πτώση επέστρεψαν οι γερμανικές αποδόσεις στη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν απομακρυνθεί από τα υψηλά πολλών ετών, από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη που έδειξαν ότι παραμένει σε συρρίκνωση. 

Ο δείκτης της S&P Global που παρακολουθεί τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, βελτιώθηκε ελαφρώς το Σεπτέμβριο από το χαμηλό 33 μηνών του Αυγούστου, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. 

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες στη Γαλλία υποχώρησε σε χαμηλό 34 μηνών το Σεπτέμβριο, ενώ ο αντίστοιχος στη Γερμανία αυξήθηκε χωρίς ωστόσο να ανταποκριθεί στις προβλέψεις αναλυτών.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 1,5 μονάδες βάσης στο 2,73% αφού όμως εκτινάχθηκε στο 2,779% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, που σηματοδότησε το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011. 

Οι αγορές χρήματος δίδουν μία πιθανότητα 25% από 30% τις προηγούμενες ημέρες για μία επιπλέον αύξηση των επιτοκίων έως τον Ιανουάριο του 2024. 

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης προειδοποίησαν πρόσφατα για τους κινδύνους που ενέχει για την οικονομία μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει τις μισθολογικές πιέσεις, ενώ η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις από τις αυξήσεις των μισθών έχουν αρχίσει να μετριάζονται. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,24%. Να σημειωθεί ότι άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 στο 3,39% στις αρχές Ιουλίου. 

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε αρνητικό επίπεδο και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία έως ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στο στόχο του 2%.

Αντίθετα, στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε οριακά στο 4,57% με το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς να επιστρέφει στις 183 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαίου. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 4,18% με το spread στις 144 μονάδες βάσης, ενώ στο πενταετές κινήθηκε στο 3,77%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ εκτινάχθηκε στα 292 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News