Business & Finance Παρασκευή 22/09/2023, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση 1,9% για το δείκτη STOXX 600 την εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση 1,9% για το δείκτη STOXX 600 την εβδομάδα

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, σφραγίζοντας μία δύσκολη εβδομάδα, με τους επενδυτές να επαναπροσδιορίζονται στην προοπτική ότι τα επιτόκια στις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη της εβδομάδας, με τον κλάδο κατασκευών και πρώτων υλών να είναι μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 1%.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο STOXX 600 υποχώρησε 1,9% καθώς οι επενδυτές απέφυγαν την τάση ανάληψης ρίσκου από τη στιγμή που οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των Φέντεραλ Ριζέρβ και Τράπεζας της Αγγλίας, έστειλαν το σήμα ότι θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο του αναμενομένου διάστημα. 

«Πράγματι, το φάρμακο αποδεικνύεται αποτελεσματικό….τα υψηλότερα επιτόκια αρχίζουν να περνούν στην οικονομία. Με περιορισμένο πλέον τον φόβο της ύφεσης και την επανεμφάνιση των ανοδικών πιέσεων στην ενέργεια, πιστεύουμε ότι τουλάχιστον προς το παρόν η ΕΚΤ θα παραμείνει επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, διατηρώντας την επιθετική της στάση», εκτιμούν οικονομολόγοι της HSBC. 

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης υποχώρησαν 1,4%, καθώς οι ολλανδικές τράπεζες ING και ABN Amro σημείωσαν πτώση 6,4% και 4,5% αντίστοιχα, από τη στιγμή που το ολλανδικό κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της αύξησης του φόρου στις τράπεζες για την χρηματοδότηση της αύξησης του κατώτατου μισθού και του παιδικού επιδοματος το 2024. 

Τις ζημίες περιόρισε η άνοδος των μετοχών ενέργειας και εξόρυξης μετάλλων, κατά 0,3%, οι οποίες ακολούθησαν την άνοδο των τιμών εμπορευμάτων. 

Οι μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν 0,8%, παρότι σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψαν απώλειες κοντά στο 2%. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κάτω του 0,1% στις 15.557,90 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,4% στις 7.184,82 μονάδες μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο που ανακοινώνει η S&P Global κατρακύλησε σε χαμηλό 34 μηνών στις 43,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 46,0 μονάδες τον Αύγουστο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητος.

Ο βρετανικός FTSE 100 ήταν ο μόνος που έκλεισε έστω και οριακά σε θετικό έδαφος στις 7.683,91 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,46% στις 28.575,90 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε σε ποσοστό 0,49%. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News