Business & Finance Παρασκευή 22/09/2023, 10:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ξανά στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ξανά στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με νέα πτώση άνοιξαν και σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η προοπτική των υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποθαρρύνει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,43% στις 452,7 μονάδες με τις μετοχές των κατασκευών και των υλικών να χάνουν 0,7% και να ηγούνται των απωλειών.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,38% στις 15.514,8 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,66% στις 7.167,5 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά μόλις 0,04% στις 7.683 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,6%. 

Οι αγορές έχουν διανύση μια εβδομάδα μεταβλητότητας με τον ευρωπαϊκό δείκτη blue chip να υποχωρεί κατά 1,3% την Πέμπτη.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, αλλά έδωσε σήμα για μια ακόμα επιτοκιακή αύξηση φέτος και λιγότερες μειώσεις το 2024, καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει τη μάχη με τον πληθωρισμό.

Εξάλλου, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, ενισχύοντας τη θέση της Fed για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, μπορεί η Τράπεζα της Αγγλίας και και η τράπεζα της Ελβετίας να άφησαν σταθερά τα επιτόκια, ωστόσο διευκρίνισαν ότι θα μείνουν υψηλά για μεγάλο διάστημα, ενώ σε αυξήσεις προχώρησαν η Νορβηγία και η Σουηδία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News