Business & Finance Πέμπτη 21/09/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Η χειρότερη συνεδρίαση για τον S&P 500 από το Μάρτιο

Wall Street: Η χειρότερη συνεδρίαση για τον S&P 500 από το Μάρτιο

Στο «κόκκινο» έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, συνεχίζοντας τις απώλειες της εβδομάδας, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις εκτινάχθηκαν σε υψηλά πολλών ετών μετά τις προθέσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

O Dow Jones υποχώρησε 370,46 μονάδες ή 1,08% στις 34.070,42 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,64% στις 4.330 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,82% στις 13.223,98 μονάδες. 

Ο Dow και S&P 500 αναμένεται να παρουσιάσουν στην εβδομάδα απώλειες άνω του 1% και 2% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq οδεύει προς πτώση μεγαλύτερη από 3%. Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσίασαν πτώση για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ είναι η χειρότερη συνεδρίαση από το Μάρτιο για τον S&P 500.

Ο βασικός καταλύτης για την πτώση ήταν το άλμα της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου στο 4,49%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των 15 ετών.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 20.000 την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας πολύ κάτω από τις 225.000 που περίμεναν οι οικονομολόγοι, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Αμέσως μετά τα στοιχεία αυτά, η απόδοση του διετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 5,19%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. 

«Πρόκειται για ένα είδος προειδοποίησης για τις αγορές αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο Άνταμ Τερνκουίστ, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, αναφερόμενος στις πολύ υψηλές ομολογιακές αποδόσεις. 

Ανησυχίες προκαλεί και το γεγονός ότι κάποιοι Γερουσιαστές του Κογκρέσου δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για να αποφευχθεί μία στάση λειτουργίας των κυβερνητικών υπηρεσιών. Πολλοί αναλυτές ανησυχούν ότι μία διακοπή της λειτουργίας του κράτους θα μπορούσε να πλήξει το αμερικανικό ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου. 

Μία ημέρα νωρίτερα, η Fed ανακοίνωσε μεν ότι αφήνει σταθερά τα επιτόκια, όμως προέβλεψε ακόμη μία επιτοκιακή αύξηση έως τα τέλη του έτους. Επίσης, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε λιγότερες επιτοκιακές μειώσεις το επόμενο έτος, στέλνοντας το σήμα ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι μία ομαλή προσγείωση της οικονομίας είναι ακόμη εφικτή, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι το βασικό σενάριο. 

«Διαπιστώνω μία αντίφαση εδώ, στις προσδοκίες και στο πως εξελίσσονται τα πράγματα. Στα μάτια ενός επενδυτή, η κατάσταση δεν είναι ιδανική, επειδή το σήμα είναι παρατεταμένη περίοδο με υηψλότερα επιτόκια», αναφέρει ο Σέλμπι ΜακΦάντιν, αναλυτής της Motley Fool Wealth Management. 

Οι μετοχές τεχνολογίας καθοδήγησαν τις απώλειες αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν τις θέσεις τους απέναντι στις μετοχές «ανάπτυξης» εάν τα επιτόκια παραμείνουν στα υψηλά. Οι μετοχές των Tesla, Alphabet και Nvidia υποχώρησαν περισσότερο από 2%. 

Ωστόσο, η FedEx πήγε «κόντρα στο ρεύμα», παρουσιάζοντας άνοδο άνω του 4%, από τη στιγμή που η εταιρεία διανομών ανακοίνωσε κέρδη της τάξης των 4,55 δολαρίων ανά μετοχή στο πρώτο τρίμηνο οικονομικής χρήσης της, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News