Business & Finance Πέμπτη 21/09/2023, 20:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση άνω του 1% υπό την πίεση των υψηλών ομολογιακών αποδόσεων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση άνω του 1% υπό την πίεση των υψηλών ομολογιακών αποδόσεων

Με πτώση 1% έκλεισαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω γενικευμένων ρευστοποιήσεων, υπό την πίεση της μεγάλη ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων, καθώς οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη σηματοδότησαν ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,3% με τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας να υποχωρεί 3,2%. 

Πτώση 2,6% σημείωσαν και οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων, καθώς οι τιμές μετάλλων υποχώρησαν έναντι του ισχυρού δολαρίου. 

Οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ εκτινάχθηκαν σε υψηλά πολλών μηνών, αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησαν τα επιτόκια αμετάβλητα, αλλά έδωσαν το σήμα ότι πιθανόν θα ακολουθήσουν και νέες επιτοκιακές αυξήσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,7% στην πρώτη πτώση στη διάρκεια των τελευταίων τριών συνεδριάσεων. 

Στη Ζυρίχη ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης απώλεσε 0,6% της αξίας του, ενώ στη Στοκχόλμη και στο Όσλο υποχώρησε κατά 1,1% και 0,9% αντίστοιχα. 

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας διατήρησε το βασικό επιτόκιό της σταθερό στο 1,75%, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας και της Νορβηγίας αύξησαν τα επιτόκιά τους κατά 25 μονάδες βάσης. 

«Είδαμε αρκετές κεντρικές τράπεζες που προχώρησαν σε παύση, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τον πληθωρισμό για τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Πατρίς Γκότρι, επικεφαλής οικονομολόγος της Union Bancaire Privee στη Γενεύη. 

Οι ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν 1,3%, ενώ ο κλάδος του real estate σημείωσε πτώση 1,2%. 

Ο δείκτης STOXX της Ευρώπης που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα αυξήθηκε σε υψηλό άνω της μίας εβδομάδας.

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News