Business & Finance Πέμπτη 21/09/2023, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε υψηλό 12ετίας η απόδοση του γερμανικού 10ετούς

Ομόλογα: Σε υψηλό 12ετίας η απόδοση του γερμανικού 10ετούς

Ανοδικά κινήθηκε το κόστος δανεισμού στη σημερινή συνεδρίαση με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να αγγίζει υψηλό 12ετίας, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους παρότι έστειλαν σήμα ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες επιτοκιακές αυξήσεις για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. 

Την ίδια στιγμή, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης συνέχισαν να προειδοποιούν για τον κίνδυνο επιπλέον επιτοκιακών αυξήσεων προτού συμπεριληφθούν οι μειώσεις των επιτοκίων στην ατζέντα της ΕΚΤ. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 5,25% καθώς η βρετανική οικονομία επιβραδύνεται, όμως δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η πρόσφατη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι η πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2021 που η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αύξησε τα επιτόκιά της. 

Σε μία αντίστοιχη κίνηση, η Fed διατήρησε και αυτή αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της την Τετάρτη, όμως άφησε ανοικτή την πόρτα για μία ακόμη αύξηση έως τα τέλη του έτους, ανεβάζοντας το επιτόκιό της στο 5,50% – 5,75%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της. Σηματοδότησε επίσης ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα το 2024 πολύ περισσότερο απ΄ό,τι είχε εκτιμήσει αρχικά. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε το 2,779%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011. Στη διετία, που είναι πολύ πιο ευαίσθητη στις επιτοκιακές αυξήσεις, κινήθηκε στο 3,26%, αφού άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βά<σης στο 4,54%, ενώ του αντίστοιχου ελληνικού επέστρεψε στο 4,14% με το spread στις 142 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 128 εκατ.ευρώ. 

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Fed έχει τελειώσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις. Ο πήχη για μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση το Νοέμβριο είναι ψηλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία θα πρέπει να εκπλήξουν ανοδικά και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό για να προχωρήσει η Fed σε νέα επιτοκιακή αύξηση», αναφέρει ο Μόχι Κούμαρ, στρατηγικός αναλυτής της Jefferies.

Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 4,30%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News