Business & Finance Πέμπτη 21/09/2023, 11:22
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ακαρπες προσπάθειες αντίδρασης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ακαρπες προσπάθειες αντίδρασης

Σταθερά στον δρόμο της διόρθωσης συνεχίζει να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν νέα πτώση στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 1.200 μονάδων, εν μέσω πτωτικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.193,3 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,58% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται κατά 0,65%, μετά τη νέα βουτιά που κατέγραψε χτες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+1,68%), της Εθνικής (1,47%) και της Alpha Bank (+1,44%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος (-1,25%), της Eurobank (-1,20%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,11%) και της Aegean (-1,10%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+0,37%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας και των Βιομηχανικών Προϊόντων.

Εκτός από τις κινήσεις ρευστοποίησης των κερδών του προηγούμενου διαστήματος, πολλοί άλλοι παράγοντες έχουν συμβάλει στις πιέσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η κορύφωση της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο αντίκτυπος των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών καθώς και η ευρύτερη μεταβλητότητα της αγοράς.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι πιέσεις οφείλονται και στην αποχώρηση χαρτοφυλακίων που επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα αλλά και σε αναδυόμενες αγορές, λόγω της αναβάθμισης της Ελλάδας και της αναβάθμισης προσεχώς και του Χ.Α.

Ωστόσο, οι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν πως οι ισχυρές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών υπεραντισταθμίζουν τα παραπάνω, με τις Citi, JP Morgan και Goldman Sachs να επιβεβαιώνουν τη θετική τους στάση και να προχωρούν σε αύξηση των τιμών-στόχων που δίνουν για τις τραπεζικές μετοχές.

Την ίδια ώρα, Με πτώση άνοιξαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη εν μέσω των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες στην ευτύτερη περιοχή. Μια μέρα μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αναμένοντας όμως μια ακόμα αύξηση μέχρι το τέλος του χρόνου και λιγότερες μειώσεις από τις προηγούμενες εκτιμήσεις κατά τη διάρκεια του 2024, σήμερα ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους η Αγγλία, η Σουηδία και η Νορβηγία.

Πάντως, η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Σημειωτέον ότι ο πληθωρισμός στην Ελβετία διαμορφώνεται στο 1,6% και το βασικό επιτόκιο της χώρας στο 1,75%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Απώλειες με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Fed: Άφησε σταθερά τα επιτόκια, κράτησε επιθετική στάση

Wall Street: Στα χαμηλά της συνεδρίασης οι μετοχές – Σήμα Fed για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News